Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διέπονται από ειδικό μισθολογικό καθεστώς, διαφορετικό του ισχύοντος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο και αναγνωρίζει την ανάγκη ιδιαίτερης μισθολογικής αντιμετώπισής τους. Ως εκ τούτων, δεν είναι συγκρίσιμη η αναλογική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αμοιβών που ισχύει για τους ιατρούς του Δημοσίου στους στρατιωτικούς ιατρούς.
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Απλήρωτες εφημερίες στρατιωτικών γιατρών».
Η αναμόρφωση του μισθολογίου του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων «επιχειρήθηκε με βασική επιδίωξη την κατάργηση της επιδοματικής πολιτικής και με κριτήριο, τόσο την εξασφάλιση της σταθερότητας των αποδοχών, σε σχέση και με τις προϊσχύουσες διατάξεις, όσο και τη δημοσιονομική σταθερότητα», εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Όπως πρόσθεσε, χορηγείται «επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, σε ένδειξη αναγνώρισης της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων τους, της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν αυτού».
«Η θέσπιση αποζημίωσης εφημεριών για το στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αντίστοιχης με την αποζημίωση των νοσοκομειακών ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εξειδικεύει με ειδικούς νόμους την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανεξάρτητα από τα παραπάνω και στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό του, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, διερευνά τη δυνατότητα χορήγησης αποζημίωσης στους στρατιωτικούς ιατρούς για τις εφημερίες που εκτελούν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων», κατέληξε, στην απάντησή του, ο κ. Χαρδαλιάς.