Αυγενάκης για οπαδική βία: Η εντατικοποίηση των ελέγχων της αστυνομίας έφερε εξαιρετικά ευρήματα

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στόχος του νέου αθλητικού νομοσχεδίου είναι να έρθει στη Βουλή τον επόμενο μήνα

Ο υφυπουργός Αθλητισμού και πολιτισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε στα «Παραπολιτικά 90., στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ειδικότερα, στις δηλώσεις που έκανε επισήμανε τα εξής:

Ο κ. Ορφανός θέσπισε το ιδιώνυμο ο κ. Ιωαννίδης το αφαίρεσε το ιδιώνυμο. Ο κ. Κοντονής θέσπισε το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την κάρτα φιλάθλου για να μην μπαίνει στο γήπεδο όποιος είναι σεσημασμένος, στη συνέχεια ο κ. Βασιλειάδης το κατήργησε και εσείς δεν το επαναφέρατε. Αυτό το μπρός –πίσω που κάνουν οι κυβερνήσεις μήπως είναι το μπρός πίσω με τους παράγοντες, με τις ομάδες και κανένας δεν εχει τη βούληση να αγγίξει το πρόβλημα και να το καθαρίσει;

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας, δεν ισχύει η εκδοχή ότι μονάχα οι παράγοντες επιβάλλουν ή κανένας δεν έχει τη βούληση, είναι πολλοί παράγοντες κάθε φορά. Δηλαδή ο κ.Ορφανός έφερε το ιδιώνυμο, μειώθηκε κατά 80% είχαμε περιορισμό της βίας στα γήπεδα.

Μετά γιατί το καταργήσατε αφού λειτούργησε;

Κακώς κατά την άποψη μου για αυτο το λόγο επανήλθε, είναι νόμος του κράτους από τον Ιούνιο που μας πέρασε. Είναι νόμος από τον Ιούνιο του ‘21 με διάταξη που φέραμε και τότε ακούσαμε τα χίλια μύρια από την αντιπολίτευση γιατί λεει το φέραμε το καλοκαίρι και θέλαμε να αιφνιδιάσουμε τους φιλάθλους. Καμία σχέση, δεν περιμέναμε να συμβεί αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη για να τρέξουμε να το φέρουμε. Είναι σε ισχύ και ελπίζω και οι τελευταίες εξαιρέσεις για την άμεση και οριζόντια εφαρμογή του ιδιώνυμου δηλαδή της άμεσης προφυλάκισης, εκδίκασης και η υποχρέωση να εκτίσει την ποινή ευθύς αμεσως χωρίς καμία αναστολή, είχαμε υποβάλει στο συμβούλιο το δικαστικό μια επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί εκ των πραγμάτων πρέπει να έχει λόγο και το υπουργείο Δικαιοσύνης , στη διάταξη εκείνη μας είχαν βάλει κάποιες περιπτώσεις εξαιρέσεων ελπίζω τώρα να αφαιρέσουν και αυτές τις λίγες εξαιρέσεις έτσι ώστε να αυστηροποιηθεί το ιδιώνυμο και να λειτουργήσει σωστά και αυστηρά.

Δεύτερον ισχύει από το Νοέμβριο του ’19, μόλις αναλάβαμε το εξής πολύ βασικό ότι το οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώνει η Αστυνομία είτε από τις κάμερες του γηπέδου είτε από τις κάμερες της τηλεόρασης ή από τις κάμερες των κινητών να είναι χρήσιμο εργαλείο και για τις διωκτικές αρχές και για τις δικαστικές αρχές. Αυτό το κάναμε και πάλι ακούσαμε τα χίλια μύρια τότε. Αυτός ο νόμος έχει φέρει αποτελέσματα όπως επίσης και ο νόμος που ήταν πάλι στο πρώτο μας νομοσχέδιο τη δυνατότητα παρουσίας κάμερας της αστυνομίας με πιστοποιημένο αστυνομικό που δεν κοιτάξει να πιάσει τη φάση αλλά κοιτάζει να τσιμπήσει την ώρα που γίνεται μια ένταση σε μια κερκίδα, να πάρει πλάνα έτσι ώστε να διακρίνει πρόσωπα και να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές και τις δικαστικές στη συνέχεια. Και το τρίτο που κάναμε και έχει φέρει εφαρμογή στο τελευταίο θλιβερό συμβάν θα εφαρμοστεί πάλι ο νόμος αυτός ότι επεκτείναμε τα χρονικά και τα χωρικά όρια της οπαδικής βίας γιατί επεκτείνοντας το χρονικά και τα χωρικά όρια πλέον οι περιπτώσεις όπως την προηγούμενη εβδομάδα σε μια πλατεία βραδύ μακριά από αγωνιστικό γεγονός ήταν οπαδική βία. Με την παλιότερη νομοθεσία δεν θα λειτουργούσαν έτσι, υπάρχει όμως τώρα ο νόμος και τον έχουμε ψηφίσει από τον Νοέμβριο του ’19.

Δηλαδή αυτή η κυβερνηση έχει κάνει δουλειά σε αυτά τα ζητήματα, θα μου πείτε φτάνουν; Όχι απαντώ. Θα έχουμε αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, είναι δουλειά του υπουργείου Δικαιοσύνης, γίνεται επεξεργασία από τον κ. Τσιάρα και τους συνεργάτες του εκεί θα υπάρχει ισχυροποίηση και αυστηροποίηση. Το δεύτερο που μπορώ να σας πω και χαίρομαι για αυτό, είναι η δουλειά της Αστυνομίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων είτε στις πραγματικές και νόμιμες λέσχες των φιλάθλων είτε στις κατά δήλωση λέσχες φιλάθλων γιατί δεν έχουν καμία νομιμοποίηση. Οπότε με τους ελέγχους που κάνει η αστυνομία έχουν βρεθεί εξαιρετικά ευρήματα, η δουλειά συνεχίζεται και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Άρα έρχεται αυστηροποίηση στη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων

Και θεσμικό πλαίσιο ακόμα αυστηρότερο με ευθύνες πλέον και στις ΠΑΕ. Όχι ποινικές γιατί κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των ΠΑΕ, όχι . Απλά η λέσχη φιλάθλων πρέπει να γίνεται εφόσον η ΠΑΕ ή η ΚΑΕ έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη της, έχει την ευθύνη να τηρεί το μητρώο των μελών της λέσχης επομένως δεν μπορεί να είναι ο κυριος τάδε με ένα ποινικό μητρώο κατάμαυρο.

Κάρτα φιλάθλου θα υπάρχει ούτως ώστε αυτός που μπαίνει στο γήπεδο με εισιτήριο να ξέρουμε αν είναι σεσημασμένος ή όχι

Το ονομαστικό εισιτήριο αυτό το νόημα έχει, παρ’όλα αυτά επιτρέψτε μου να μην πω πολλές λεπτομέρειες γιατί αυτή τη στιγμή είναι σε επεξεργασία τα τρία επιτελεία, το υπουργείο Αθλητισμού, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Θα υπάρχει παρέμβαση στο προσωποποιημένο εισιτήριο;

Είναι κάτι το οποίο ήδη δουλεύεται σε διάφορα επίπεδα γιατί η κάθε υπόθεση από κάτω έχει διάφορες καταστάσεις που πρέπει να ελεγχτούν. Από το Νοέμβριο του ‘19 υπάρχει διάταξη και έχει εφαρμοστεί και υπάρχει φέρει αποτελέσματα, ελέγχου της ελληνικής Αστυνομίας εντός των αγωνιστικών χώρων για τα εισιτήρια.

Το θέμα είναι να μην μπορεί να το βγάλει αν ο άλλος είναι σεσημασμένος

Εκεί είναι ζήτημα του εκδότη για αυτό σας λεω ότι όλη αυτή η υπόθεση έχει πολλές παραμέτρους και μια παράμετρος είναι η εντονότερη ενεργοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση και των ποδοσφαιρικών ή μπασκετικών ομάδων που έχουν κατά βάση αυτά τα προβλήματα γιατί στο βόλεϊ είναι πολύ λιγότερα. Παρόλα αυτά θα έχω σήμερα θα έχω μια συνάντηση με τους προέδρους του ποδοσφαίρου της Super league 1, της Super league 2 , την πρώτη δεύτερη κατηγορία του μπάσκετ και του βόλεϊ για να μιλήσουμε και για αυτό τα ζητήματα. Έχω πει ξεκάθαρα ότι η κουλτούρα, το ύφος που εφαρμόζει σήμερα η εναπομείνασα διοίκηση της ΕΠΟ δυστυχώς ενισχύσει όλο αυτό το άναρχο τοπίο. Δηλαδή η αίσθηση ότι είναι ατιμώρητοι, η αίσθηση ότι δεν τους ακουμπάει κανένας, η αίσθηση ότι δεν υπολογίζουν κανένα ούτε πρωθυπουργό της χώρας, ούτε πρόεδρο της FIFA ούτε πρόεδρος της UEFA δηλαδή υπερκείμενες αρχές, που τους έχουν ζητήσει εγγράφως να εφαρμοστεί στο ακέραιο η ολιστική μελέτη εκπέμπει τέτοια μηνύματα ότι «παιδιά είμαστε υπεράνω». Το ποδόσφαιρο δεν είναι αυτόνομο κράτος, το αυτοδιοίκητο έχει να κάνει με το διοικητικό μέρος.

Εδώ είχαμε και ιδιοκτήτες που μπήκαν με τα πιστόλια …

Έχουμε πολλά περιστατικά και επειδή η ολιστική μελέτη περιγράφει τελείως ξεκάθαρα ότι πλέον για την εκλογή της διοίκησης της ΕΠΟ πρέπει να υπάρχει δημοκρατικότερη, αντιπροσωπευτικότερη επιλογή και δυνατότητα βεβαίως ρόλου και εκλογέα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και βέβαια επαγγελματική διαιτησία.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα έρθουν σύντομα στη Βουλή;

Ναι δουλεύονται ήδη.

Δηλαδή τον επόμενο μήνα;

Ο στόχος είναι αυτός αλλά επειδή εγώ δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος των άλλων δυο συναδέλφων που έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης, υπουργείο Δικαιοσύνης και υπουργείο Δημόσιας Τάξης όλα αυτά γίνονται κατ’ εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού. Θυμίζω ότι ο ίδιος έχει βάλει την υπογραφή του άρα όλα αυτά γίνονται υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού.

 

 

Ακούστε τη συνέντευξή του: