Quantcast

Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, για εφαρμογή ναυτικού αποκλεισμού στην Μεσόγειο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο

Ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε αναλυτική συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, αναφέρεται, σήμερα, στην στρατηγική με την οποία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίσθηκε το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. «Η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων πρέπει πάντα να συμβαδίζουν με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, που αποτελούν και την κύρια βάση στην οποία στηρίζεται η Ευρώπη», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως «κύριο στέλεχος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, για εφαρμογή ναυτικού αποκλεισμού στην Μεσόγειο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, και πρόσθεσε:

«Στην Λιβύη πολλοί μετανάστες πνίγηκαν στην θάλασσα, έχασαν την ζωή τους από ασφυξία σε κοντέινερ ή στην έρημο. Η ΕΕ και προσωπικά, ως αρμόδιος επίτροπος, δεν επιτρέψαμε σε εγκληματικά δίκτυα να οργανώσουν τα ταξίδια μεγάλου αριθμού μεταναστών που προσπαθούσαν, απεγνωσμένα, να φτάσουν στην Ευρώπη. Η προτεραιότητά μας ήταν να μετατρέψουμε την εμπορία ανθρώπων, από έγκλημα χαμηλού κινδύνου και μεγάλου κέρδους, σε μια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου και χαμηλού κέρδους. Και το κάναμε στηρίζοντας τις συνοριακές αρχές του Νίγηρα και της Λιβύης (δυο αφρικανικές χώρες βασικής σημασίας για την διέλευση) στην δράση τους κατά την εμπορία μεταναστών. Το καταφέραμε χρηματοδοτώντας πρωτοβουλίες στις χώρες προέλευσης, για να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς, τις βαθύτερες αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης. Και πληροφορώντας, παράλληλα, τους μετανάστες, για τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζαν με τα ταξίδια αυτά.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση της La Stampa αν η στήριξη της λιβυκής ακτοφυλακής μπορεί να ισοδυναμεί με στήριξη των απωθήσεων, όπως υποστηρίζει σειρά ΜΚΟ, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει:

«Κατά τη θητεία μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι απωθήσεις δεν ελήφθησαν καν υπόψη. Η ΕΕ στήριξε την λιβυκή ακτοφυλακή στην ενίσχυση των ελέγχων στα νότια σύνορα της Λιβύης, με στόχο την καταπολέμηση των διακινητών και τον περιορισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, σε στενό συντονισμό με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης. Η Αφρικανική Ένωση και ο ΟΗΕ μας πλαισίωσαν, για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες, σε όλα τα μέτωπα και για επιχειρήσεις επιστροφής από την Λιβύη, με εθελοντικούς επαναπατρισμούς και επανεγκαταστάσεις.

Με αναφορά, πάντα στις επανεγκαταστάσεις, ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, μετεγκαταστάθηκαν σχεδόν όλοι όσοι το είχαν ζητήσει και είχαν αυτό το δικαίωμα, παρά τις αρχικές δυσκολίες που σχετίζονταν με την εφαρμογή του σχεδίου. Πάνω από 34.000 άνθρωποι, οι οποίοι έχρηζαν διεθνούς προστασίας, μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα. Αλλά και πάνω από 60.000 πρόσφυγες, από χώρες εκτός ΕΕ, σε κράτη μέλη της Ένωσης».

Η La Stampa, τέλος, ζήτησε από τον κ. Αβραμόπουλο να σχολιάσει την αντίδραση ορισμένων χωρών μελών, στο Σύμφωνο για την Μετανάστευση που προτείνει η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η μετανάστευση είναι μια διαρκής, διεθνής πραγματικότητα, η διαχείριση της οποίας μπορεί, όντως, να θέσει σε κίνδυνο τις βασικές αρχές και την αλληλεγγύη πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το στοιχείο που προέκυψε όλο και με μεγαλύτερη σαφήνεια, είναι ότι το θέμα αυτό, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνον από κοινού».