Quantcast

Άρχισε η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμφυλιοπολεμικό» το κλίμα με αφορμή την πανδημία και το επερχόμενο Συνέδριο

Απώτερος στόχος των συγκρουόμενων τάσεων, ο έλεγχος του κόμματος ενόψει της επόμενης ημέρας

Πάρτι εσωστρέφειας γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εκπρόσωποι των τάσεων που υπάρχουν στο κόµµα έχουν στρέψει τα πυρά τους ο ένας εναντίον του άλλου, µε αφορµή τις εσωκοµµατικές διεργασίες που γίνονται ενόψει του Συνεδρίου. Απώτερος στόχος είναι ο έλεγχος του κόµµατος, το ιδεολογικοπολιτικό στίγµα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόµενη µέρα, αλλά και το ποια τάση θα ελέγξει τελικά το κόµµα. Η ένταση των αντιπαραθέσεων είναι τέτοια, που παίρνει διαστάσεις δηµόσιας αντιπαράθεσης, µε αφορµή τις απόψεις πολλών στελεχών για τα θέµατα που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και τα εσωκοµµατικά του κόµµατος.

Ο τοµεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, και η διαφωνία του µε τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕ∆ΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ότι υπάρχουν 47 άδειες ΜΕΘ για VIP ασθενείς, πυροδότησαν την αντιπαράθεση στην Κουµουνδούρου µε εκείνους που θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι εκτεθειµένη στο θέµα των ΜΕΘ και πρέπει να απαντήσει τι ακριβώς γίνεται σε αυτό το θέµα.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξαν οργανώσεις που έφτασαν στο σηµείο να ζητήσουν τη διαγραφή του Ανδρέα Ξανθού, αφού -όπως υποστήριξαν- µε τη ρητορική του αµφισβητεί το αφήγηµα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγµατα έγιναν ακόµα χειρότερα πάντως όταν ο Ανδρέας Ξανθός εµφανίστηκε να µην υπογράφει την ερώτηση των 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ. Έπειτα από συνάντησή του πάντως µε τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Υγείας ανασκεύασε τις δηλώσεις του και κατέθεσε δική του πρόταση για τις ΜΕΘ. Προς υπεράσπιση του Ανδρέα Ξανθού έσπευσε πάντως ο Νίκος Φίλης, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε: «∆εν βοηθάει µια αντιπαράθεση γύρω από το θέµα των θανάτων. Οι θάνατοι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης…».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν οργανώσεις που έφτασαν στο σημείο να συζητήσουν την διαγραφή του Ανδρέα Ξανθού

Η άποψη αυτή θεωρήθηκε από τον διευθυντή της εφηµερίδας «Αυγή», Αγγελο Τσέκερη, ως ευθεία βολή προς την εφηµερίδα, καθώς εκείνη την ηµέρα είχε τίτλο «∆ώστε τα στοιχεία για τις κενές ΜΕΘ». Ο Αγγελος Τσέκερης, που στο παρελθόν ήταν στο Μέγαρο Μαξίµου δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε µε άρθρο του στην «Αυγή», λέγοντας: «Η δική µας εφηµερίδα δεν υιοθέτησε την καταγγελία του Μ. Γιαννάκου. Απαίτησε καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση, δεδοµένου µάλιστα ότι εκείνη την ηµέρα άλλα είχε πει ο υπουργός Υγείας (“ψευδέστατες καταγγελίες”) και άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (“αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να διερευνηθούν”). Το ίδιο ακριβώς, δηλαδή την κατάθεση καθαρών απαντήσεων, είχε ζητήσει την ίδια ηµέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, και ο εκπρόσωπος του κόµµατος, Ν. Ηλιόπουλος. Μας κάνει εντύπωση που ο Νίκος Φίλης υιοθέτησε πλήρως τη θέση του δηµοσιογράφου, χωρίς να κάνει αυτήν την προφανέστατη διευκρίνιση».

Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας Νίκος Φίλης σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο διευθυντής της «Αυγής» και µέσω της εφηµερίδας εξέφρασε την ειλικρινή απορία του «για το γεγονός ότι δεν δηµοσιεύτηκαν στην “Αυγή” οι δηλώσεις του αρµόδιου τοµεάρχη του κόµµατος, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος µιλώντας στο δελτίο του Kontra στις 8 ∆εκεµβρίου για τις καταγγελίες Γιαννάκου σχετικά µε τις ΜΕΘ και τα VIP περιστατικά σχολίασε ότι “αυτό υπερβαίνει κάθε λογική”.

Γιατί άραγε δεν δηµοσιεύθηκε στην “Αυγή” η άποψη του τοµεάρχη Υγείας; Όταν, µάλιστα, την ίδια ώρα, τρολ του ∆ιαδικτύου επιτίθεντο µε πρωτοφανή οξύτητα στον Ξανθό και στον ΣΥΡΙΖΑ;», ανέφερε µεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς υπεράσπιση του Ανδρέα Ξανθού έσπευσαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο ∆ηµήτρης Βίτσας, η Σία Αναγνωστοπούλου στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.

Ποια ενόχληση καταλογίζουν στον Φίλη
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Φίλης κρατάει αυτήν τη στάση προκειµένου να δηλώσει την ενόχλησή του και για την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει εθελουσία για τους εργαζόµενους στην εφηµερίδα. Η απάντηση που δίνεται από την άλλη πλευρά είναι ότι ο πρώην διευθυντής της «Αυγής» ουδέποτε διαφώνησε µε αυτήν την απόφαση µέσα στα όργανα, ενώ οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθυµίζουν ότι το όλο εγχείρηµα της εφηµερίδας κοστίζει 4 εκατοµµύρια ευρώ τον χρόνο, χρήµατα που -όπως λένε- δεν έχει η Κουµουνδούρου.

Στο πρόγραµµα της εθελουσίας αντιδρούν, ωστόσο, οι εργαζόµενοι, οι οποίοι µε ανακοίνωσή τους επισηµαίνουν ότι την ίδια στιγµή γίνονται προσλήψεις και ζητούν µέσα από τις εκποµπές του ραδιοφωνικού σταθµού «Στο κόκκινο» να ενηµερώσουν τους πολίτες.

Από το πάρτι δεν θα µπορούσε προφανώς να λείπει ο «συνήθης ύποπτος» Παύλος Πολάκης, ο οποίος εµφανίστηκε ως θεµατοφύλακας της κοµµατικής γραµµής απέναντι στον Ανδρέα Ξανθό. Παράλληλα, επιτέθηκε ειρωνευόµενος τον νέο συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, καθηγητή στη Σορβόνη, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, για τις απόψεις του σχετικά µε τα εµβόλια. Ο γνωστός καθηγητής είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας των εµβολιασµών, ενώ επιτίθεται µε σφοδρότητα εναντίον των αντιεµβολιαστών.

«Τα βουνά έχουν καθαρό αέρα, ξελαµπικάρει το µυαλό. Οσοι δεν έχετε πάει να πάτε. Και ο νοών νοείτω…», έγραψε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης σε φωτογραφίες από τα παλιά, στις οποίες ο εικονιζόµενος (πιθανότατα ο ίδιος) φαίνεται να κρατά όπλο και να αγναντεύει τη θέα από το βουνό. Μέσα σε όλη αυτήν την ανακατωσούρα εµφανίστηκε και ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρέπει να κλείνει τα µάτια» σε όσα γίνονται στο ΚΙΝ.ΑΛ., προτρέποντας µάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα «να ανοίξει την αγκαλιά του στον Νίκο Ανδρουλάκη, εφόσον εκλεγεί». Την ίδια στιγµή που ο Χ. Βερναρδάκης χαρακτήριζε «θολό» το στίγµα που εκπέµπει το κόµµα του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ., έλεγε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ανταγωνιστή».

Πηγή: Parapolitika.gr