Απορρίφθηκε το αίτημα του Γ. Λαγού για εξαίρεση των δικαστών από τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
«Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες αμεροληψίας» ανέφερε το δικαστήριο κι απέρριψε την αίτηση του Ιω. Λαγού για εξαίρεση των δικαστών
Μετά την απόρριψη της αίτησης, που ζήτησε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, τον λόγο έλαβε ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, που επανέλαβε στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε την εξαίρεση των δικαστών ο εντολέας του.
Πλεύρης: «Το δικαστήριο επηρεάστηκε από τον εσμό των αντιδράσεων»
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική, μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και πολιτικών αρχηγών, και πώς θεωρεί ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων».
Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό, ναζισμό κ.λπ., αντί να τους διακόπτει, καθώς -όπως είπε ο κ. Πλεύρης- το δικαστήριο δικάζει πράξεις και όχι ιδεολογίες.
«Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;».
Ο συνήγορος, απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση που χαρακτήρισε αόριστη την αίτηση Λαγού, είπε ότι τα γεγονότα είναι πασίδηλα και γι’ αυτό δεν τα εξειδίκευσαν, εστιάζοντας στις δηλώσεις των πολιτικών, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και στη διαδήλωση την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής. Κλείνοντας την αγόρευσή του, έκανε λόγο για κλίμα φανατισμού, που καλλιεργήθηκε με πολιτικές σκοπιμότητες -όπως είπε- και ανέφερε για τη μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Βεβαίως να συμπαθήσουμε τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, όμως μητέρα είχε και ο Κατσίφας, μητέρες είχαν και τα παιδιά που εκτελέστηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και δεν μιλάει κανένας γι’ αυτά».
Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα και στην πλειονότητα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής
Νωρίτερα το δικαστήριο είχε ανακοινώσει την απόφασή του να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και στους περισσότερους από τους βουλευτές. Μια απόφαση που προμήνυε σκληρές ποινές για τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες.
Στο τέλος και ενώ το δικαστήριο ετοιμαζόταν να περάσει στην επόμενη φάση, αυτή του καθορισμού των ποινών, εμφανίστηκε ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος σε καμία από τις προηγούμενες κρίσιμες φάσεις της εκδίκασης της υπόθεσης, πόσω μάλλον το τελευταίο διάστημα, δεν είχε δώσει το «παρών» στο δικαστήριο, ζητώντας να λάβει τον λόγο. Ο Λαγός ισχυρίστηκε ότι το δικαστήριο είναι «προκατειλημμένο εναντίον μας», με την πρόεδρο να τον ρωτά τι εννοεί προκατειλημμένο και αν εκπροσωπεί κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό του.
Ακολούθως ο δικηγόρος του, Κωνσταντίνος Πλεύρης, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο συνήγορος του Ιωάννη Λαγού είπε ότι ζητεί την εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως της έδρας. Όπως είπε, υπάρχουν υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ -ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων!
Τη θέση του συνηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη σχολίασε δηκτικά και ο γιος του, Θάνος Πλεύρης, γράφοντας στο Twitter: «Η υποβολή αιτήματος εξαίρεσης σε δικαστές που εφάρμοσαν τον νόμο και απέδωσαν δικαιοσύνη, μετά την έκδοση της απόφασης, γίνεται προσχηματικά και εκθέτει όποιον την υποβάλλει. Η Δημοκρατία διασφάλισε δίκαιη δίκη και οι αρνητές της κρίθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν».