«Ανταλλαγή» ΒΜΡ-1 με Marder: Γιατί μπορεί να αποδειχθεί συμφωνία «κλειδί» για την Ελλάδα – Η σκέψη για τα Leopard και η συνεργασία με τη Γερμανία

Η επόμενη μέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με Σολτς

Σημαντικά οφέλη μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα, σύμφωνα με αναλυτές και πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά τη συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς για την αποστολή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα την κάλυψη του κενού από γερμανικά Marder.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» μάλιστα, θα μπορούσε να ανοίξει η πόρτα για μια ευρύτερη συνεργασία της Ελλάδας με τη Γερμανία στον αμυντικό τομέα, ακόμα και σε επίπεδο παραγωγής αρμάτων Leopard επί ελληνικού εδάφους. Στόχος του υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η υπόθεση να ολοκληρωθεί έγκαιρα, με οικονομικό όφελος για τη χώρα, αλλά και ταυτόχρονη ικανοποίηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Επικοινωνία

Πάντως, σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουνίου, αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Κριστίνε Λάμπρεχτ για την ανταλλαγή των αρμάτων που συμφωνήθηκε. Πηγές του ΥΠΕΘΑ αναφέρουν ότι η Αθήνα επιθυμεί η αντικατάσταση να είναι άμεση.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν περίπου 180 ΒΜΡ-1, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στην ενδοχώρα και σε νησιά. Η συντήρησή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση και η αντικατάστασή τους «είναι ευπρόσδεκτη», σύμφωνα με αξιωματικούς των ΕΔ.

 

Πολλά τα θετικά

Στον αντίποδα, τα Marder αποτελούν τα βασικά ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης) του γερμανικού στρατού. Και στην περίπτωση των γερμανικών τεθωρακισμένων προβλέπεται προστασία του πληρώματος από πυρηνικά και βιολογικά όπλα, ενώ ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους, το οποίο καθιστά την παραχώρησή τους δελεαστική για την Αθήνα, είναι ότι φέρουν αντιαρματικούς πυραύλους MILAN που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στον ελληνικό στρατό.