Τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ για την επανεκκίνηση της ελληνικής βιοτεχνίας και της οικονομίας, αλλά και τις εξειδικευμένες προτάσεις του, για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της μεταποίησης συζήτησε ο νέος πρόεδρος του κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλο Ραβάνη και τον Α΄ αντιπρόεδρο Κώστα Δαμίγο.
Στην συζήτηση κυριάρχησαν θέματα που αφορούν στην επιβίωση των επιχειρήσεων εν μέσω ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του ΒΕΑ επανέλαβε την τοποθέτησή του, ότι είναι απαραίτητο να προωθηθεί η “ενεργειακή δημοκρατία”, με την χρήση και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και από τις μικρές επιχειρήσεις.
Επίσης, πάγιο αίτημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, είναι η επιδότηση των μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των βιοτεχνικών τους χώρων, με στόχο τη μείωση της ζήτησης ενέργειας. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλει και η περαιτέρω προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε κλαδικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΒΕΑ τόνισε, ότι πρέπει να εστιάσουμε εκεί που η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση έχει, ή μπορεί να έχει, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Μείζον ζήτημα ανταγωνισμού για τη χώρα, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι το Dubbing χωρών, όπως η Τουρκία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.
Τέλος, εκ μέρους της διοίκησης του ΒΕΑ επισημάνθηκε, ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται από την χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας την αναμόρφωση του σχεδίου, με δημιουργία υποδομών υποστήριξης, μία εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι και τα επιμελητήρια.
Από την πλευρά του, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκης, είδε με μεγάλο ενδιαφέρον τα προβλήματα των παραγωγικών επιχειρήσεων και δεσμεύτηκε για μια τακτική και ουσιαστική επικοινωνία, προκειμένου να αξιολογηθεί η οικονομική πορεία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά στους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε, ότι “η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιες, οι εργαζόμενοι και να μετακυλίεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους στους καταναλωτές, σε μία εποχή που καλπάζει η ακρίβεια. Στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχυθούν, να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν μακροχρόνια βιώσιμες οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.
Μετά τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων, πρότεινε ενδεικτικά:
- να υπάρχει ρύθμιση 120 δόσεων με επιπλέον κίνητρα για όσους ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες και
- ένα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, να πάει υποχρεωτικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με περιβαλλοντικά κριτήρια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και κίνητρα για τις συνέργειες.
Πηγή: Powergame.gr