Ανδρουλάκης: Εγώ σχέδιο μικρού κόμματος δεν υπηρετώ – Ένα τεράστιο κομμάτι του λαού δεν εμπιστεύεται καθόλου τον Τσίπρα

Τι υποστήριξε για τις χρηματοδοτήσεις στους σεισμόπληκτους

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κος Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο.

Αναφορικά με την κατάσταση την Κρήτη μετά τον καταστροφικό σεισμό ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πως «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Το πατρικό του πατέρα μου είναι εκεί. Η ζημιά στο χωριό είναι πάρα πολύ μεγάλη, όχι μόνο στο Αρκαλοχώρι και στα γειτονικά χωριά. Δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα το φαινόμενο και σήμερα είχε ένα πολύ ισχυρό μετασεισμό, δεν ξέρουν ακόμη οι επιστήμονες πότε θα ολοκληρωθεί. Οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες, πάνω από 1.000 άτομα είναι αυτή τη στιγμή σε σκηνές, το μόνο καλό είναι ο καιρός».

 

Πιθανόν μέσω ΕΣΠΑ οι χρηματοδοτήσεις των σεισμόπληκτων

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις για τις ενισχύσεις στους σεισμόπληκτους, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε πως «Υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις. Σίγουρα πρέπει από ιδίους πόρους να υπάρξουν κάποιες αποζημιώσεις άμεσες, το θέμα είναι ότι πρέπει να δούμε και από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Πιστεύω ότι από το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι δύσκολο γιατί έχει μεγάλο ΑΕΠ η Κρήτη αλλά από τα ΕΣΠΑ μπορεί. Ουσιαστικά πρέπει να ενεργοποιηθούν κάποια ταμεία για να πάρουν αποζημιώσεις για τις δημόσιες υποδομές κυρίως , απλά το πρόβλημα είναι ότι επειδή η Κρήτη έχει μεγάλο ΑΕΠ και έχει ψηλά όρια τα Ταμείο Αλληλεγγύης θα είναι δύσκολο να πάρουμε από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το πιθανότερο είναι οι χρηματοδοτήσεις που θα πάρει η περιοχή για να υπάρξουν οι αποκαταστάσεις να είναι από το ΕΣΠΑ».

 

Εσωκομματικές εκλογές

Αναφορικά με τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και τις δηλώσεις της κας Γεννηματά, ο ίδιος τόνισε πως «Τα κόμματα όταν έχουν εσωτερικές διαδικασίες μπαίνουν σε μια περιπέτεια. Εγώ έχω μια θέση και πιστεύω ότι οι διαδικασίες αυτές πρέπει να είναι ένα πολιτικό γεγονός που οι πολίτες, τα μέλη και οι φίλοι μας να ζήσουν στιγμές που θα είναι πολιτικές, που θα είναι συζητήσεις ιδεολογικές και προγραμματικές, που θα είναι ένα νέο ξεκίνημα. Δεν νομίζω ότι αν εξελιχθεί μια συζήτηση η οποία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθάει τη παράταξή μας ή και οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο. Εγώ προσωπικά δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση».

Και συμπλήρωσε ότι «Το 2017 έγινε ένας διάλογος που έφερε 215 χιλιάδες άνθρωποι γιατί τώρα να επιλεγεί μια άλλη στρατηγική; Αν επιλεγεί μια άλλη στρατηγική τότε υπηρετείται ένα άλλο σχέδιο, εγώ σχέδιο μικρού κόμματος δεν υπηρετώ!»

 

Ερωτηθείς αν θα καταφέρουν να ξαναφέρουν 215 χιλιάδες ψηφοφόρους

Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι αλλά οι συνθήκες του κοροναϊού έχουν δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στη συμμετοχή των πολιτών, γενικά στις διαδικασίες τις κομματικές άρα πρέπει να αγωνιστούμε πάρα πολύ για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο επίπεδο. Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, θέλει καμπάνιες και πιστεύω ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε και όχι να πετάει ο ένας στον άλλο υπονοούμενα τα οποία δεν έχουν και καμιά αξία για τους πολίτες.

 

Γερμανικές εκλογές

Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «Αυτό το οποίο έκρινε το αποτέλεσμα και την ανατροπή που έγινε ήταν η μετριοπαθής προγραμματική στάση του Σολτς, η λανθασμένη επιλογή στο πρόσωπο του Λάσετ και το ότι ο μέσος Γερμανός φοβήθηκε την ατζέντα των Πρασίνων για την βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας. Αυτό έκανε τον Σολτς και το SPD να φαίνεται και να είναι η χρυσή τομή της επιλογής για αυτό βλέπετε ότι πήρε 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους από το CDU και επίσης πήρε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τους νέους οι οποίοι έλεγαν ότι θα ψηφίσουν τους Πρασίνους και ψήφισαν το SPD».

Και συμπλήρωσε ότι «Στην Γερμανία έχουν απλή αναλογική και έχουν τη δυνατότητα μέσω του συντάγματός τους να συζητάνε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να κάνουνε πραγματικές προγραμματικές συγκλήσεις και όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις θέσεων όπως συνήθως γίνεται στις κυβερνήσεις στην Ελλάδα με ένα πολύ επιφανειακό προγραμματικό σύμφωνο».

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με την προοδευτική συμμαχία που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Ανδρουλάκης εξήγησε πως «Είναι πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση η ιστορία που λέει «προοδευτική διακυβέρνηση» και είναι πολύ σημαντικό να δούμε αυτή την προοπτική μέσα όμως από πραγματικά δεδομένα. Τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι ο κ. Τσίπρας όταν έχει κριθεί πέντε χρόνια ως πρωθυπουργός και ένα τεράστιο κομμάτι του ελληνικού λαού δεν τον εμπιστεύεται καθόλου, θεωρεί ότι αυτά που λέει δεν μπορεί να τα υλοποιήσει ποτέ, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο με τον ίδιο ή με στελέχη του κόμματός τους όπως ο κ. Πολάκης, μοναδική περίπτωση σε όλη την Ευρώπη ένας πρώην υπουργός Υγείας να είναι ο αρχηγός των αντιεμβολιαστών. Άρα το θέμα της προγραμματικής και προοδευτικής διακυβέρνησης είναι οι πολιτικές συγκλήσεις, είναι η δυνατότητα να υπάρχει ένα σχέδιο και τα πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας να το υλοποιήσουν κυβερνητικά.

Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «Προγραμματικές συγκλήσεις μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει καταρχάς η βούληση του ελληνικού λαού και κατά δεύτερον το αξιακό και πολιτικό πλαίσιο. Με τον τρόπο που έχει χειριστεί την εξουσία μαζί με τον κ.Καμμένο ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη πενταετία αυτό το πράγμα όπως το προσφέρει δεν γίνεται αποδεκτό, όχι μόνο από εμάς αλλά και από τον ίδιο τον ελληνικό λαό για αυτό βλέπετε οτι ούτε μαθηματικά με απλή αναλογική μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο».