«Εκτιμώ πως βραχύ-μακροπρόθεσμα θα προσπαθήσει η Δύση και οι ΗΠΑ κυρίως να υπάρξει μια προσέγγιση με την Ρωσία να εκτονωθεί αυτή η κρίση, να βρεθεί μια λύση στο θέμα της επέκτασης του NATO», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, κληθείς να εκτιμήσει τη διάρκεια της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ανησυχητική την τάση αναθεωρητισμού του διαγγέλματος Πούτιν, ο κ. Ανδριανόπουλος απάντησε: «Όχι, δεν με ανησυχεί ιδιαιτέρως γιατί αυτές είναι οι πάγιες θέσεις της Ρωσίας κι όχι μόνο του Πούτιν γενικά όλων των ρωσικών ηγεσιών από πάντα. Πάντα πιστεύουν ότι η Ουκρανία είναι ένα κομμάτι της Ρωσίας. Μην ξεχνάμε ότι ιστορικά η Ρωσία δημιουργήθηκε στην Ουκρανία, στο Κίεβο, οι Ρώσοι εκεί υπήρξαν σαν λαός, εκεί αναπτύχτηκαν και αργότερα εμφανίστηκε το βασίλειο της Μόσχας. Αυτό δεν με ανησύχησε καθόλου, αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι υποχρεώθηκε να κάνει αυτή την κίνηση ενώ πάρα πολλοί συμβούλευαν εναντίον και η Ρωσία επέμενε πάρα πολύ στην εφαρμογή των συμφωνιών του Κίεβου, και με αυτή την αναγνώριση αυτομάτως οι συμφωνίες του Κίεβου πάνε στον αέρα. Μη ξεχνάμε βέβαια ότι η Ουκρανία ήταν αυτή η οποία δεν τις εφήρμοσε αρχικά».
«Και της Δύσης ο ρόλος είναι περίεργος και της Ρωσίας, ξαφνικά αυτή η κλιμάκωση δεν είναι πολύ φυσιολογική αν και η Ρωσία πάντα έφερε βαρέως το γεγονός ότι έχει προδοθεί από τη Δύση στο θέμα της επέκτασης του NATO, άλλα άκουγε κι άλλα έβλεπε και φοβάται πως τελικά η επέκταση του NATO εξαφανίζει τελείως αυτό που οι ρώσοι αποκαλούν ”στρατηγικό βάθος”. Εγώ ακόμα πιστεύω πως δεν θα φτάσουμε σε ανάφλεξη. Δεν θα φτάσουμε δηλαδή σε στρατιωτική σύγκρουση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι υπάρχει ακόμα χώρος για τη διπλωματία;
«Υπάρχει φτάνει όλοι και η Δύση, να πείσει την Ουκρανία να σταματήσει να προκαλεί διότι η Ουκρανία πολιτεύεται σαν να έχει εξασφαλισμένη τη στήριξη της Δύσης άρα όσο και να προκαλεί τη Ρωσία δε φοβάται διότι μια επέμβαση της Ρωσίας θα σημάνει επέμβαση της Δύσης. Αυτό δείχνουν τα πράγματα. Για παράδειγμα πριν από τρεις μέρες στο Ντονέτσκ η Ουκρανία βομβάρδιζε θέσεις αμάχων ουσιαστικά Λευκορώσων, γιατί το έκανε αυτό, τι λογική είχε αυτό; Δηλαδή τι θα έκανε η Ρωσία όταν χτυπάς φιλορώσους ή ρωσόφωνους έτσι εν ψυχρώ; Είναι σαν να της λέει ”αν τολμάς κάνε επέμβαση”», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Δηλαδή γίνονται πράγματα τα οποία δεν είναι κατανοητά. Και θέλω να σας πω και κάτι ακόμα, όλα τα στελέχη παραδοσιακά του αμερικανικού διπλωματικού κατεστημένου έχουν επανειλημμένα εκφράσει, και επισήμως και ανεπισήμως, τις θέσεις τους πως είναι λάθος κάθε επέκταση του ΝΑΤΟ -παλαιοτέρα δεν θέλαν καν να φτάσει στα σύνορα με την Ρωσία-αλλά τώρα μιλάνε για λάθος η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Κι ενώ όλοι το υποστηρίζουν αυτό εν τούτης το Στειτ Ντιπάρτμεντ έχει πάρει τελείως διαφορετική άποψη, ξαφνικά. Για ποιο λόγο, που το στηρίζει αυτό; Κοιτάω για παράδειγμα το βιβλίο του David Owen «γρίφος, μυστήριο και αίνιγμα» και στο οποίο εξηγεί καταφανώς ότι είναι εναντίον -κι αυτός πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετάνιας- για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως επίσης και για μια ενδεχόμενη ένταξη της Γεωργίας», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός.
«Το ίδιο πράγμα έγραφε επανειλημμένα κι έλεγε ο αείμνηστος George Kennan ο αρχιτέκτονας του ψυχρού πολέμου και της πολιτικής της ανάσχεσης. Τα ίδια έγραφε και ο George Friedman. Δηλαδή δεν καταλαβαίνω όταν οι πάντες ξέρουν την περιοχή και ξέρουν τα θέματα συνιστούν «μην προκαλείται τη Ρωσία. Δεν μπορεί η Ρωσία να ανεχτεί ακόμα με απειλή παγκοσμίου πολέμου μια επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της με την ένταξη κυρίως της Ουκρανίας», κι όμως το κάνουν ή το προκαλούν. Γιατί γίνεται αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της Ευρώπης στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις, ο κ. Ανδριανόπουλος τοποθετήθηκε λέγοντας :«Η Ευρώπη είναι τελείως περιθωριοποιημένη, είναι πολλά θέματα που το δείχνουν αυτό. Το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει συμπαγή πολιτική γιατί δεν έχει συμπαγή οργανισμό. Δηλαδή ο ατυχής Μπορέλ που αυτή την ώρα εκφράζει την Ευρώπη στα εξωτερικά ζητήματα δεν μπορεί να πάρει θέση και να εκβιάσει αποφάσεις ή να επιβάλλει τάσεις ή αντιλήψεις διότι ξέρουν όλοι ότι δεν μπορεί να επιβάλει αυτα τα οποία λέει. Θα πρέπει να κάτσει να συζητήσει με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, να συζητήσει με την Κομισιόν, ο κάθε ένας θα εκφράζει διαφορετικά συμφέροντα διαφορετικής χώρας, δεν γίνεται έτσι δουλειά».
«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, πριν από κάποιους μήνες ήμουν στη Τασκένδη που έγινε μια συνδιάσκεψη για το Αφγανιστάν και ήταν εκεί ο Λαβρόφ, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κινέζοι υπουργοί, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, δώδεκα πρωθυπουργοί περίπου, ήταν λοιπόν ο κος Μπορέλ, ήταν η πιο βαρετή ομιλία η παρέμβαση. Όλοι χασμουριόντουσαν. Δεν λέγεται απολύτως τίποτα. Δεν μπορούσε να πει κι ο άνθρωπος παραπάνω! Πως να εκφραστεί, να πει τι δηλαδή; ποια είναι η θέση της Ευρώπης; Άλλα θέλει η Γερμανία , άλλα θέλει η Ιταλία με την ENI, αλλιώς τα βλέπει τα πράγματα η Γαλλία, άλλες χώρες έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Βλέπετε χθες μόλις ο κος Σόλτς είπε ότι θα ακυρώσει για ένα διάστημα τον Nord Stream του οποίου ήταν πρόεδρος ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ο κύριος Στρέντερ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
«Θέλω να πω ότι είναι τα πράγματα αντιφατικά και βλέπετε ότι ουσιαστικά αυτή την ώρα ποιοι μετράμε, η Ρωσία και η Κίνα. Έξαλλου όταν ο κος Μακρόν μετά την συνάντηση με τον κύριο Πούτιν είπε ότι εξασφάλισε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κάνει άμεση στρατιωτική επέμβαση, το Κρεμλίνο βγήκε και είπε ”εμείς δεν δεσμευτήκαμε σε κανέναν. Θα δεσμευτούμε μόνο όταν μιλήσουμε με τον ηγέτη του NATO”, εννοεί τις ΗΠΑ», πρόσθεσε επεξηγηματικά.
Αναφορικά με το κύμα αυξήσεων των τιμών, επισήμανε: «Η αυξομείωση των τιμών εξαρτάται απόλυτα από την αυξομείωση των τιμών της ενέργειας και αυτό είναι αποτέλεσμα της μείωσης των επενδύσεων στο αέριο και στο πετρέλαιο που γίνεται λόγω του σχεδιασμού και των αποφάσεων που έχει πάρει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής. Δεν μπορείς από τη μια μεριά να λες ότι ”εγώ θέλω να εγκαταλείψω το αέριο και το πετρέλαιο” και από την άλλη να απαιτείς οι χώρες οι οποίες έχουν αέριο και πετρέλαιο να συνεχίσουν τις επενδύσεις για να μπορούν να σου διαθέσουν περισσότερες ποσότητες, είναι αντιφατικό. Μετά έχουν καταργήσει τον άνθρακα, καταργούν τον λιγνίτη εκ των πραγμάτων λοιπόν στρέφεσαι σε εναλλακτικές πήγες ενέργειας οι οποίες όμως δεν είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες σου και είναι και πάρα πολύ ακριβές άρα είναι αφώς θέμα ενέργειας. Όχι δεν είναι τόσο πολύ φαύλος κύκλος».
«Η Ρωσία έχει εξηγήσει πολλές φορές και το έχει δείξει στην πράξη στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ότι δηλαδή στις χειρότερες φάσεις του ψυχρού πολέμου η ροη αερίου και πετρελαίου δεν είχε διακοπεί και δεν είχε διακοπεί διότι η Ρωσία έχει ανάγκη από τις εισπράξεις. Στη Ρωσία μέσα στο εσωτερικό το αέριο πωλείται στη μισή τιμή από όσο πωλείται στο εξωτερικό αν λοιπόν σταματήσουν τις εξαγωγές αυτομάτως θα αναγκαστούν να αυξήσουν το κόστος εσωτερικά κι αυτό θα οδηγήσει την Ρωσία εκεί που ήταν το Καζακστάν πριν περίπου από ενάμιση μήνα. Βέβαια αυτό που με ανησυχεί είναι ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ενδεχομένως να αυξηθούν οι ροές στην Κίνα από τους αγωγούς που έχουνε κάνει ανατολικά κοντά στον ειρηνικό ωκεανό, από την ανατολική πλευρά της Ρωσίας. Αν αυτό γίνει και τότε πράγματι η Ρωσία χωρίς να χάσει χρήματα μπορεί να περιορίσει τις ροές προς τη Δύση και τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Γιατί αν κοπεί το φυσικό αέριο προς τη Δύση τότε η Δύση θα αντιμετωπίσει πλέον σχεδόν άλυτα προβλήματα και δεν θα μπορεί η Αμερική να καλύψει την ανάγκη», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς πόσο εκτιμά ότι θα κρατήσει η Ρωσο-ουκρανική κρίση, ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωσε: «Εγώ πιστεύω ότι θα εκτονωθεί. Πιστεύω πως ουσιαστικά δεν συμφέρει ούτε τις ΗΠΑ και τη Δύση ούτε τη Ρωσία μια ρήξη μεταξύ τους. Εκτιμώ πως βραχύ-μακροπρόθεσμα θα προσπαθήσει η Δύση και οι ΗΠΑ κυρίως να υπάρξει μια προσέγγιση με την Ρωσία να εκτονωθεί αυτή η κρίση, να βρεθεί μια λύση στο θέμα της επέκτασης του NATO και να υπάρξει ταυτόχρονα μια αναγνώριση της Ρωσίας ότι οι πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης είναι ανεξάρτητες χώρες κι έχουν δική τους πολιτική. Μπορεί σε ένα θέμα όπως είναι το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ να υπάρξει μια κατανόηση και αμοιβαία συμφωνία σε όλα τα άλλα είναι απολύτως ανεξάρτητες να κάνουν οτιδήποτε θέλουν».
»Εγώ εκτιμώ ότι αυτό θα οδηγήσει στον απώτερο στόχο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που είναι η απομόνωση της Κίνας διαφορετικά θα μπλέξουν πολύ τα πράγματα διότι αν οξυνθεί αυτή η αντιπαράθεση τότε αυτομάτως στέλνεις τη Ρωσία κοντά στη Κίνα. Άρα μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικά δυνάμεις θα πάει παράλληλα με την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη. Τι θα γίνει τότε; Θα παρακμάσει η Δύση. Εδω είναι το πρόβλημα», διαμήνυσε κλείνοντας.