Quantcast

Ανασχηματισμός – Υπουργείο Υγείας: Τα νέα πρόσωπα και οι κρίσιμοι τομείς που θα διαχειριστούν

ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Την υψηλή θέση που έχει στην κυβερνητική ατζέντα η υγεία των πολιτών, σε κάθε έκφανσή της, καθώς και το πεδίο της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας, καταδεικνύει η οργανική ενίσχυση του σχετικού υπουργείου στην Αριστοτέλους με δύο νέα πρόσωπα στον ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόσο η τοποθέτηση της κυρίας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, όσο και του κ. Μάριου Θεμιστοκλέους ο οποίος ανέλαβε γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δρομολογούν σημαντικές εξελίξεις σε καθέναν από τους δύο τομείς.

Άλλωστε και οι δύο τομείς περιλαμβάνονταν στη δέσμη δράσεων στην υγεία για το 2020 που είχαν καθορίσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στις αρχές του έτους – δράσεις τις οποίες ανέστειλε ή και επιτάχυνε κατά περίπτωση η πανδημία του κορωνοϊού. Το Σχέδιο ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος Υπηρεσιών ΠΦΥ με πυλώνα τα Κέντρα Υγείας και το Στρατηγικό Σχέδιο για την ψυχική υγεία σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης αποτελούσαν δύο από τις 16 στοχευμένες δράσεις τις οποίες είχε παρουσιάσει και δρομολογήσει η κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο.

Πλέον η υφυπουργός, κυρία Ράπτη θα κληθεί να διαχειριστεί τον ιδιαίτερο και ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, έχοντας στα χέρια της ένα χρήσιμο εργαλείο, έναν νόμο σημαντικό και ουσιαστικό (Ν. 4461/2017) για τη διοικητική μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία ο οποίος όμως δεν εφαρμόστηκε στην πράξη ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία τον ψήφισε ούτε από την τωρινή κυβέρνηση. Θα βρεθεί αντιμέτωπη όμως με τα δραματικά κενά στις ψυχιατρικές δομές καθώς και με την έλλειψη Κέντρων Ψυχικής Υγείας, τα οποία διαχρονικά αναγνωρίζονται ως σημαντικοί σταθμοί των ασθενών μέσα στο σύστημα αλλά στην πράξη δεν προχώρησε η λειτουργία τους.

Τέλος, θα πρέπει να διαχειριστεί και το κρίσιμο ζήτημα της ακούσιας νοσηλείας για το οποίο οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας στο ΕΣΥ ζητούσαν και ζητούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πχ ακούσια νοσηλεία χωρίς αστυνομική παρουσία. Σημειωτέον, πως σχετικό νομοσχέδιο είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 αυτό δεν κατατέθηκε στη Βουλή.

Τον κρίσιμο τομέα της ΠΦΥ, ο οποίος σχετίζεται με την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, που επίσης βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, θα αναλάβει ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά τον χώρο της υγείας, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Θα είναι εκείνος που θα αναλάβει την υλοποίηση του Δικτύου ΠΦΥ, το οποίο εξήγγειλε τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός Υγείας. Το Δίκτυο της ΠΦΥ θα ενοποιήσει τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ (υπενθυμίζεται ότι είναι οι περίπου 120 δομές υγείας που είχε ιδρύσει η προηγούμενη ηγεσία της Αριστοτέλους στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου, όσο και ελλειμματικού σχεδίου με εκατονταδες ΤΟΜΥ ανά τη χώρα με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης), τις δομές ΠΦΥ της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους γιατρούς του δημοσίου και τους ιδιώτες γιατρούς και τα εργαστήρια.

Λόγω της πανδημίας τα κενά στην ΠΦΥ αναδείχθηκαν ακόμη πιο πολύ και πιο δραματικά, καθώς οι πολίτες ούτε στα Επείγοντα του ΕΣΥ μπορούσαν να πάνε αλλά ούτε και σε άλλες δομές ή γιατρούς ΠΦΥ, ωστόσο το υπουργείο Υγείας έλαβε αμέσως τα σχετικά μηνύματα και δρομολόγησε τις αλλαγές στο πεδίο της ΠΦΥ, αλλαγές που θα υλοποιήσει ο νέος Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ.