Ανασχηματισμός: Σταθερά 58 τα μέλη – Μία γυναίκα έφυγε, μία ήρθε

Ως προς τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη, μειώθηκαν κατά ένα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση: έφυγαν 4 (Χρυσοχοΐδης, Κοντοζαμάνης, Ζαββός, Στεφανής) και εισήλθαν 3 (Αποστολάκης, Γκάγκα, Καραγιάννης)

Μάλλον με… μοιρογνωμόνιο ελήφθησαν οι αποφάσεις για τον ανασχηματισμό, ως προς το αριθμητικό μέγεθος του σχήματος, αλλά και την παρουσία γυναικών. Έχοντας πιθανόν την έγνοια μην υπάρξει και πάλι κριτική για το πολυάριθμο του υπουργικού συμβουλίου (μετά των υφυπουργών), ο αριθμός παρέμεινε ίδιος: 58! Οκτώ νέα μέλη μπήκαν και οκτώ έφυγαν, ενώ δύο άλλαξαν θέση (Κικίλιας και Χαρδαλιάς).

 

Οι οκτώ νέοι είναι:

Ευάγγελος Αποστολάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Θάνος Πλεύρης ως υπουργοί, Μίνα Γκάγκα ως αναπληρώτρια υπουργός και Μιχάλης Παπαδόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης και Γιώργος Καραγιάννης ως υφυπουργοί.

 

Έφυγαν οι εξής οκτώ:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Θεοχάρης, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Ζαββός, Κώστας Βλάσσης και Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο αριθμός των 8 γυναικών που υπήρχε στο προηγούμενο σχήμα διατηρήθηκε με μόνη αλλαγή, την κυρία Γκάγκα στη θέση της κυρίας Αραμπατζή.

 

Ως προς τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη, μειώθηκαν κατά ένα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση:

έφυγαν 4 (Χρυσοχοΐδης, Κοντοζαμάνης, Ζαββός, Στεφανής) και εισήλθαν 3 (Αποστολάκης, Γκάγκα, Καραγιάννης).

 

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι επίσης ότι το νεοσύστατο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τοποθετήθηκε πέμπτο στην ιεραρχία των υπουργείων, πίσω από τα χαρτοφυλάκια των Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Ουσιαστικά η σειρά δεν άλλαξε, απλώς το προηγούμενο ΠΡΟΠΟ έσπασε στα δύο διατηρώντας και με τη νέα μορφή την ίδια θέση (πλέον τέταρτη και πέμπτη).

Ως προς το ιδεολογικό πρόσημο του ανασχηματισμού, μάλλον σημειώνεται μία μικρή (ή μεγάλη;) μετατόπιση προς τον παραδοσιακό κορμό της δεξιάς παράταξης. Έφυγε μεν ο κεντρώος/κεντροαριστερός Χρυσοχοΐδης και εισήλθε ο μάλλον παρόμοιας ιδεολογικής προέλευσης (έστω κι αν η μακρινή καταγωγή του είναι από την κομμουνιστική αριστερά) Θεοδωρικάκος, αλλά ενισχύθηκε το βαθύ γαλάζιο χρώμα, με την είσοδο του Θάνου Πλεύρη – «αντίβαρο» σε αυτό είναι μάλλον ο υπερκομματικός Αποστολάκης.