Ένα υπουργείο που τελικά δεν ιδρύθηκε και ένα πρόσωπο που ανακοινώθηκε ως υπουργός και τελικά δεν ορκίστηκε, κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα, που καθόρισε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες το πρωί. Τι προηγήθηκε ωστόσο, των χθεσινών εξελίξεων, έχει ξεχωριστή σημασία.
Την περασμένη Τετάρτη, 25 Αυγούστου, ενώ στη Βουλή διεξαγόταν η συζήτηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, σε ένα άλλο σημείο της Αθήνας έμπαινε το πρώτο λιθαράκι (όπως ήταν τότε η εκτίμηση) στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο: Την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η σκέψη του πρωθυπουργού ήταν να συσταθεί θέση αναπληρωτή υπουργού στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα την πολιτική προστασία. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω του προβλήματος υγείας που είχε αντιμετωπίσει πρόσφατα, δύσκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα απαιτητικά καθήκοντα του πόστου αυτού.
Η εισήγηση που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και Υπουργό Εθνικής Άμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, κρίθηκε ικανοποιητική και ανέθεσε σε στενό και έμπιστο συνεργάτη του να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του ναυάρχου ε.α. Το μεσημέρι εκείνης της Τετάρτης η συνάντηση των δύο έγινε και η αρχική απάντηση του κ. Αποστολάκη ήταν θετική, αν και όπως του είπε στη συνέχεια, από τη στιγμή που είχε διατελέσει Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν επιθυμούσε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε να πάρει ο κ. Αποστολάκης τη θέση του υπουργού σε ξεχωριστό συνεπώς υπουργείο και ακολούθησαν και άλλες επαφές και διαβουλεύσεις. Τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, έγινε η τελευταία επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, στην οποία συμφώνησαν και στο πόστο του κ. Αποστολάκη και στις αρμοδιότητές του, αλλά και στην ατζέντα και στις προτεραιότητες του νέου υπουργείου.
Καθώς η κίνηση αυτή είχε τα χαρακτηριστικά της εθνικής συναίνεσης που επιθυμούσε να προσδώσει ο πρωθυπουργός, την Τρίτη το πρωί, ο στενότερος συνεργάτης του, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου και τον ενημέρωσε για την απόφαση αυτή του κ. Μητσοτάκη, την οποία βέβαια είχε ήδη επικοινωνήσει ο κ. Αποστολάκης στον κ. Τσίπρα, με τον οποίο όλο αυτό το διάστημα διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν συναίνεσε στην υπουργοποίηση Αποστολάκη, αλλά αυτό δεν φάνηκε να αποτελεί εμπόδιο για τον τελευταίο ώστε να πει το «ναι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού από την κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου στις 11 χθες το πρωί και στα πρώτα συγχαρητήρια στον πρώην ΑΓΕΕΘΑ από φίλους και συγγενείς τηλεφωνικά. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος λόγω της επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή και βρισκόταν σε σκάφος που τον έφερνε στην Αθήνα από σύντομη απόδραση που είχε πραγματοποιήσει εν πλω. Στην επικοινωνία που είχε με στέλεχος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενημερώθηκε για το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας και γνωστοποίησε ότι θα συνοδεύεται πιθανότατα από τη σύζυγό του.
Όλα άλλαξαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και την σκληρή ανακοίνωση (non paper) του ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε ως δεδομένη την υπουργοποίηση Αποστολάκη και του επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς, κατηγορώντας τον ακόμα και για «αποστασία» και υποστηρίζοντας ότι εξαγοράστηκε. Ο ίδιος φάνηκε πως δεν αντέχει τέτοιου είδους σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και λίγη ώρα αργότερα επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε πως δεν θα δεχθεί τελικά τη θέση. Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν υπήρχε πολιτική συναίνεση γύρω από την τοποθέτησή του ως υπουργού πολιτικής προστασίας και ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος το είχε θέσει ως προαπαιτούμενο αυτό στον πρωθυπουργό.
Ο χρόνος πλέον – μέχρι τις 16:00 και την ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας – ήταν πολύ περιορισμένος για την εξεύρεση ενός προσώπου που θα πληρούσε μάλιστα και τα χαρακτηριστικά των επιχειρησιακών ικανοτήτων που επιθυμεί ο πρωθυπουργός. Μέχρι λοιπόν να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο, «οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» και τον «επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας», όπως επισημαίνει η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.
Τη λογική πίσω από την αρχική επιλογή Αποστολάκη εξήγησε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο κ. Οικονόμου. «Ένα από τα συμπεράσματα που νομίζω ότι βγήκε μέσα από τη διαχείριση των τελευταίων πυρκαγιών, από την εικόνα που είχαμε, αλλά και από την οξύτητα της συζήτησης στη Βουλή, είναι ότι στην Πολιτική Προστασία, ανάμεσα στα υπόλοιπα, χρειαζόταν και ένα πρόσωπο που στα χαρακτηριστικά του, στα προσόντα του, στην εμπειρία καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να μην σπαταλά χρόνο και ενέργεια για να απαντά σε κοκορομαχίες, σε κορώνες. Να μην αναγκάζεται να δίνει λόγο κάθε τρεις και λίγο για τις προθέσεις του, για τις επιλογές του και να αφοσιωθεί σε πολύ σημαντικά πράγματα όπως αυτά που πρέπει να κάνει ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσο για την στροφή 180 μοιρών και την άρνηση στο …και πέντε να ορκιστεί υπουργός; «Όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, δεν άντεξε την πίεση και το μπούλινγκ που του άσκησε με αυτόν τον ακραίο τρόπο η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το μπούλινγκ του ΣΥΡΙΖΑ τον έκανε στο να πειθαρχήσει σε αυτά και να αρνηθεί έναν ρόλο, ο οποίος νομίζω θα τον τιμούσε και τον ίδιο πολύ περισσότερο», ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε ο κ. Οικονόμου.
Πηγή: Parapolitika.gr