Αγωγή Κεραμέως κατά της ΔΟΕ για την απεργία απέναντι στον νόμο για τον Ενδοσχολικό Συντονιστή και Μέντορα

Κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), ζητώντας την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε για τον Ενδοσχολικό Συντονιστή και τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο-Μέντορα

Το υπουργείο Παιδείας ζητά από το Δικαστήριο να κρίνει παράνομη την κηρυχθείσα από τη ΔΟΕ απεργία – αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τους νέους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα, οι οποίοι, τονίζει το υπουργείο, «έχουν ρόλους υποστηρικτικούς του έργου των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας εν γένει, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου». Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα, Πέμπτη, λόγω του επείγοντος.

«Η ΔΟΕ, που αρνείται συστηματικά την εφαρμογή των νόμων εν τοις πράγμασι, στοχεύοντας να επιβάλει τη βούλησή της στη Βουλή, ενώ αποπειράται διαρκώς να ματαιώσει κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης, επέδωσε στο Υπουργείο Παιδείας εξώδικο, στρεφόμενη κατά της εφαρμογής ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου» τονίζει το υπουργείο και κλείνει ως εξής:

«Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλείται είναι ότι το Υπουργείο επιδιώκει την “ενίσχυση των μονοπρόσωπων οργάνων, όπως του διευθυντή του σχολείου”, την “εντατικοποίηση της γραφειοκρατίας” που “πολύ απέχουν” από “την διασφάλιση των εργασιακών κεκτημένων των εκπαιδευτικών”, ανάμεσα σε άλλα.

»Με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, την οπισθοδρομική στάση και την άγνοια των διεθνών πρακτικών, η ΔΟΕ, που πρώτη θα έπρεπε να επιδιώκει τη στήριξη του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας με κάθε πρόσφορο μέσο, υπονομεύει τελικά τα ίδια τα συμφέροντα του κλάδου που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν κηρύξει απεργία ενάντια στη βελτιωτική αξιολόγηση, στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος PISA, στα πρότυπα σχολεία. Όλες κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη παράνομες. Τώρα προκήρυξαν απεργία και ενάντια στους μέντορες εκπαιδευτικούς, που θεσπίσαμε για να υποστηρίζουν τους νέους εκπαιδευτικούς. Ούτε βήμα πίσω! Κατέθεσα μόλις αγωγή ζητώντας την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μία εκπαιδευτική πολιτική που δίνει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στους μαθητές, που κάνει καλύτερους τους εκπαιδευτικούς μας», σημείωσε η υπουργός.