Αγία Σοφία: Συνάντηση Ασημακοπούλου με εκπροσώπους της UNESCO

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν «οι επαναλαμβανόμενες βεβηλώσεις που έχουν λάβει χώρα στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της UNESCO πραγματοποίησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

 

Επαναλαμβανόμενες βεβηλώσεις

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Ασημακοπούλου προσκάλεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη διευθύντρια του Γραφείου Διασύνδεσης και Εκπρόσωπο της UNESCO στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Louise Haxthausen και τον Oriol Freixa Matalonga, ειδικό στα προγράμματα της UNESCO στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων και του πολιτισμού.

 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν «οι επαναλαμβανόμενες βεβηλώσεις που έχουν λάβει χώρα στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη μετατροπή του σε τζαμί, αλλά και τα εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται στα σχολεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τα οποία περιέχουν αντισημιτική ρητορική.

Ανάγκη προστασίας ως συμβόλου και μνημείου

«Πρόκειται για δύο θέματα για τα οποία μίλησε πρόσφατα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», όπως σημειώνεται.

Η κ. Ασημακοπούλου επανέλαβε στους εκπροσώπους της UNESCO «την ανάγκη προστασίας του ναού της Αγίας Σοφίας, ως διαχρονικού συμβόλου της Χριστιανοσύνης και ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένου μάλιστα από την UNESCO», ενώ ως πρόεδρος των Διατλαντικών Φίλων του Ισραήλ και μέλος της Αντιπροσωπείας για τις Σχέσεις με το Ισραήλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε ότι «τέτοιου είδους σχολικά εγχειρίδια, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα σχολεία της Παλαιστινιακής Αρχής, καλλιεργούν τη βία και το μίσος κατά του εβραϊκού λαού».