Η εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, πρώην στέλεχος Γραμματείας του ΝΑΤΟ, Ινώ Αφεντούλη μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της αναφέρθηκε στην προκλητική τουρκική ρητορική του τελευταίου διαστήματος, τις απειλές Ερντογάν, το κατά πόσον ο Τούρκος πρόεδρος δύναται να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, αλλά και για τα fake news της Τουρκίας για την χώρα μας.
Αναλυτικά η συνέντευξή της
Αναφορικά με την τουρκική προκλητική ρητορική: Αυτό είναι ένα πολυ καλοδουλεμένο σχέδιο επικοινωνιακής επίθεσης. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία μου θα έλεγα ότι έχει χαρακτηριστικά υβριδικού πολέμου από την Τουρκία. Είμαι σίγουρη ότι οι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση αυτών των πραγμάτων στην άμυνα και στη διπλωματία το έχουν υπόψη τους αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μια συστηματική στρατηγική απάντηση από πλευράς ελληνικής, Υποθέτω ότι πρωθυπουργός θα το κάνει αυτό σήμερα με την τοποθέτησή του αλλά στη συνέχεια θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να το αντιμετωπίσουν ως τέτοιο, ως μια επικοινωνιακή επίθεση.
Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι μπορεί ο Ερντογάν να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα για να αναβάλει τις τουρκικές εκλογές: Νομίζω ότι θα έχει τρομακτική αντίδραση στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο αλλά δεν μιλάμε για δημοκρατική κατάσταση με τους όρους του δυτικούς, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εγώ είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει εμείς να ανακατευόμαστε στα εσωτερικά της Τουρκίας, είναι δικό τους θέμα αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον πόλεμο του Πούτιν: Οπωσδήποτε έχει, ο πρώτος διδάξας είναι ο Πούτιν. Ο υβριδικός πόλεμος γίνεται με τρόπο που να μην μπορούν να αποδοθούν ευθύνες. Είναι πάρα πολύ εύκολη η διείσδυση στο διαδίκτυο, η Ρωσία έχει αναπτύξει μια τεχνική παράγωγης προπαγάνδας μέσα από το διαδίκτυο. Η Ρωσία και πριν το ’14 που έκανε την προσάρτηση της Κριμαίας και στη συνέχεια με τις αμερικανικές εκλογές έγινε αυτό το ’16 έχει μια συστηματική διείσδυση στο διαδίκτυο. Αυτό γίνεται και με τα trolls αυτό γίνεται όμως και με μηχανικά μέσα, με αλγοριθμικά μέσα υποθέτω ότι αυτή η τεχνογνωσία μπορεί να έχει γίνει ή μπορεί να έχει μεταφερθεί ή μπορεί να έχει αναπτυχτεί από την Τουρκία.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος που να ακυρώνει τα fake news της Τουρκίας: Κυρίως χρειάζεται ένας συντονιστικός φορέας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί φορείς που ασχολούνται μ’ αυτό το θέμα, θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ συστηματική αντιμετώπιση αυτού του πράγματος διότι το βρίσκουμε ήδη μπροστά μας. Είναι φθηνός πόλεμος αυτός, είναι φθηνότερος από τον κανονικό αλλά είναι πολύ αποτελεσματικός.