Άδωνις Γεωργιάδης: Το 2020 θα είναι μία χρονιά ύφεσης – Δεν γνωρίζει κανένας αν θα είναι μεγάλη ή μικρή

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το 2020 θα είναι έτος ύφεσης εξέφρασε από τη Βουλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας, ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της. 

«Μην έχουμε καμία αμφιβολία το 2020 θα είναι μία χρονιά με ύφεση, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό. Το αν θα είναι μεγάλη, μεσαία ή μικρή δεν το ξέρω ούτε εγώ ούτε κανένας. Σήμερα που μιλάμε προφήτης να είσαι, δεν ξέρεις τι θα γίνει. Περιμένουμε ναδούμε πού θα φτάσει το φαινόμενο», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση που προκαλεί στη χώρα η πανδημία του κορωνοϊού. 

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική στιγμή για την ελληνική οικονομία την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφασίστηκε. «Χθες η Ελλάδα μπήκε επισήμως στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το ελληνικό Δημόσιο έχουν πρόσβαση στις αγορές και στο δανεισμό σαν να ήμασταν ήδη στην επενδυτική βαθμίδα χθες το βράδυ διανύσαμε σε λίγα λεπτά μία απόσταση προς τους οίκους αξιολόγησης που θα μας έπαιρνε δύο χρόνια. Έχουμε μια πολύ πιο ευοίωνη πρακτική για την επόμενη μέρα», σημείωσε. 

Συγκρατημένα αισιόδοξος ήταν ο κ. Γεωργιάδης και για το θέμα του τουρισμού το οποίο όπως είπε θα κριθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών και αν αυτές επηρεάζουν τον ιό  και από το αν θα βρεθεί γρήγορα ή όχι ένα φάρμακο. «Πιθανόν αυτή να είναι μία κακή τουριστική χρόνια μπορεί και η επόμενη αν συνεχιστεί ο ιός  όμως αν υπάρχει φάρμακο μπορεί όλα αυτά να αλλάξουν. Ίσως η φετινή χρονιά στον τουρισμό να μην είναι τόσο χαμένη».

Όσον αφορά την εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα στο δείκτη κρουσμάτων και θανάτων ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τα πάει πολύ καλά  σε σχέση με άλλες χώρες. «Μια χαρά πάει η Ελλάδα μέχρι στιγμής χθες ήταν μια μαύρη μέρα για το δυτικό κόσμο η Γαλλία θρήνησε πάνω από 1400 νεκρούς σε μία μέρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες οι νεκροί έφτασαν τους 2000 σε μία μέρα, αμφιβάλλω αν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είχαμε τόσους νεκρούς σε μία μέρα. Εμείς ήμασταν χθες με δύο νεκρούς μόνο. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι κάτι καλό έχει γίνει στην Ελλάδα για να είμαστε έτσι.  Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον ελληνικό λαό που πειθάρχησε ,που ακολούθησε τις εντολές των γιατρών και όλοι σήμερα μπορούμε να λέμε ότι είμαστε μία ασφαλής χώρα.»