Quantcast

Έθιμα: Γιατί φιλιόμαστε όταν αλλάζει ο χρόνος;

Φέτος μια παράδοση από το 1800...απειλείται με εξαφάνιση λόγω πανδημίας

Για όσους ακολουθούν την παράδοση του φιλιού της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ίσως αναρωτιέστε ποια είναι η προέλευση αυτής της ρομαντικής χειρονομίας.

Είτε μοιράζεστε τη στιγμή με τον σύντροφό σας είτε με έναν φίλο, είτε με κανέναν λόγω της πανδημίας αυτή η χειρονομία είναι μια πράξη ευχής για «καλή τύχη στον επόμενο χρόνο», σύμφωνα με τον Alexis McCrossen, καθηγητή ιστορίας στο Southern Methodist University. «Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι πόλεις άρχισαν να φωτίζονται τη νύχτα», είπε ο McCrossen στο USA TODAY. «Ο κόσμος με την ηλεκτροδότηση αρχίζει να γιορτάζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκείνη την εποχή, καθώς μπορούσε να βολτάρει το βράδυ και να συγκεντρώνεται σε πλατείες».

Στα τέλη του 1800, η ​​Πρωτοχρονιά γιορταζόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι να γίνει διαθέσιμη η ηλεκτρική ενέργεια σε επιλεγμένες χώρες. Ο McCrossen ενημερώνει ότι οι Γερμανοί υποδέχονταν το νέο έτος ανάβοντας μια φωτιά στις 31 Δεκεμβρίου, η οποία άναβε «όταν ξεκινούσε ο κόσμος να δίνει χειραψίες και φιλιά». «Όταν πολλοί Γερμανοί μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια του 1800, έφεραν το φιλί μαζί τους, το οποίο μέχρι το 1900 έγινε ένας πανεθνικός τρόπος εορτασμού που έχει παραμείνει μέχρι σήμερα», εξηγεί.

Όπως όλες οι παραδόσεις, μπορεί να αλλάξει ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα, το φιλί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς έχει γίνει απαραίτητο στις Ηνωμένες Πολιτείες ή για όσους ακολουθούν την αμερικανική κουλτούρα. Ο θεραπευτής σχέσεων και προπονητής, Jaime Bronstein, λέει ότι «το φιλί συμπίπτει με την εποχή του cuffing, μια εποχή του χρόνου που οι άνθρωποι που συνήθως δεν θέλουν να έχουν σοβαρές σχέσεις αρχίζουν να αναζητούν μια εγγύτητα. Η «εποχή» αυτή συνήθως διαρκεί από το φθινόπωρο έως τις αρχές της άνοιξης».

Ο Bronstein προσθέτει ότι αυτή η παράδοση συνεχίζεται λόγω του γεγονότος ότι ορισμένοι «άνθρωποι δεν θέλουν να είναι μόνοι στις χριστουγεννιάτικες διακοπές».