Υψηλή ανάπτυξη και μείωση χρέους στον προϋπολογισμό του 2022

Το αμφίβολο κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας θα αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση στην οποία θα υπάρχει το σενάριο που θα βάζει «φρένο» στην ανάπτυξη λόγω των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων που προκαλεί ο κορωνοϊός

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2022 που προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη και βαθύτερο έλλειμμα για το 2021 και το 2022. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στοιχεία για το κοινωνικό μέρισμα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες, πήχης για το AEΠ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανεβαίνει στο 7,4% για φέτος από 6,1% και στο 5,4% για την επόμενη χρονιά από 4,5%.

Το αμφίβολο κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας θα αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση στην οποία θα υπάρχει το σενάριο που θα βάζει «φρένο» στην ανάπτυξη λόγω των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων που προκαλεί ο κορωνοϊός και η πληθωριστική έξαρση.

Έτσι, υπολογίζεται η πιθανότητα να υπάρξουν εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας και η αγορά εργασίας κινδυνεύουν να εμφανίσουν υστερήσεις και «πληγές» μετά τη λήξη των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης.

Πάντως, στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό θα κλειδώσουν τα τελικά μεγέθη για το ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ακρίβεια και οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού θολώνουν το τοπίο αναφορικά με το έλλειμμα.

Στο μέτωπο του ελλείμματος, η εικόνα σκουραίνει μετά τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές και τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ακρίβεια. Ο προϋπολογισμός οδηγείται και φέτος σε πρωτογενές έλλειμμα ρεκόρ που θα «χτυπήσει» τα 14 δισ. ευρώ ή το 8% του ΑΕΠ από 7,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε το προσχέδιο. Το ενισχυμένης εποπτείας έλλειμμα που παρακολουθούν οι θεσμοί θα είναι πάνω από το φράγμα του 8% του ΑΕΠ επηρεάζοντας δυσμενώς και τον στόχο του 2022 που ανεβαίνει πάνω από 1% του ΑΕΠ. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 198% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 για να υποχωρήσει το 2022 στα επίπεδα του 190%.

Αναφορικά με τα έσοδα, στα ταμεία αναμένεται να μπουν επιπλέον εισπράξεις 4,1 δισ. ευρώ από φόρους και 1 δισ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Όσον αφορά στους φόρους, αύξηση θα δώσουν κυρίως ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ δεν αναμένεται να σημειώσουν μεταβολές. Αυτό θα συμβεί, καθώς για την εξουδετέρωση της επιβάρυνσης στα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα θα χρησιμοποιηθεί το πλεόνασμα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.

Η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα ρίξει 6 δισ. τις δαπάνες του προϋπολογισμού και έτσι, ο λογαριασμός του Δημοσίου θα πέσει κατακόρυφα από τα 17 δισ. που βρίσκεται φέτος στα 3.

Ωστόσο στο τελικό κείμενο θα βρίσκονται οι ελαφρύνσεις με την επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2022. Επιπλέον, θα ενσωματωθεί η πτώση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, η μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας και οι πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Μέσω του προϋπολογισμού, δεν αναμένεται να υπάρχει καθαρή εικόνα για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που δέχονται «χτυπήματα» από τις ανατιμήσεις, ενώ την ίδια ώρα, δεν θα είναι ξεκάθαρο για το αν και σε ποιοι θα λάβουν μέρισμα με την μορφή έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης μέσα στο Δεκέμβριο.

Πάντως, το υπ. Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να λάβουν μικρή ενίσχυση συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, παρά το γεγονός ότι έχουν καταστήσει σαφές ότι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και η κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία δεν δίνουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

Πηγη: powergame.gr