Yπουργείο Οικονομικών: Ενδείξεις για υψηλή ανάπτυξη άνω του 2% το 2023

Την ίδια στιγμή, τα πρώτα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά

Ενδείξεις ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σημαντικά υψηλότερα από το 2% έχουν στο υπουργείο Οικονομικών καθώς όλοι οι πρόδρομοι δείκτες συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το powergame.gr, οι τιμές του φυσικού αερίου αποκλιμακώνονται, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί η κυβέρνηση να αντλήσει από τον Προϋπολογισμό μεγάλα ποσά για τη στήριξη των νοικοκυριών, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται και αύξηση της κατανάλωσης τις πρώτες 45 ημέρες του έτους.

Ωστόσο, πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι οι εξελίξεις αυτές δεν θα μεταφερθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες μέσα στον Απρίλιο ελέω των εκλογών. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν έχει εξαντληθεί ο διαφαινόμενος δημοσιονομικός χώρος, αφήνοντας έτσι ορθάνοικτο το «παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης, είτε λίγο πριν στηθούν οι κάλπες, είτε αμέσως μετά.

Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, το οποίο έρχεται από το εξωτερικό, είναι ότι οι tour operators «πωλούν» ακριβά την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται, κάτι που μεταφράζεται σε αυξημένα έσοδα για τους ξενοδόχους (ακριβότερα πακέτα), αλλά και για την ελληνική οικονομία. Με βάση συντηρητικές προβλέψεις, τα τουριστικά έσοδα από 18,2 δισ. ευρώ το 2022 θα αυξηθούν στα 20 δισ. ευρώ το τρέχον έτος. Το ζητούμενο είναι και οι δαπάνες εντός της χώρας να αυξηθούν. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 5 κορυφαίων προορισμών και, όπως όλα δείχνουν, το 2023 θα αυξηθεί και ο αριθμός των επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη για το 2022 θα κλείσει στο 5,5%, ενώ για το 2023 στο 1,2%. Την άποψη αυτήν, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, δεν συμμερίζονται στην κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το τελικό ποσοστό μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα είναι κατά πολύ υψηλότερο.

Παράλληλα, το στοίχημα που έχει βάλει για φέτος το υπουργείο Οικονομικών είναι οι επενδύσεις, οι οποίες με αύξηση 10,6% αναμένεται ότι θα οδηγήσουν την ανάπτυξη σε επίπεδα υψηλότερα του 2% (από 1,8%, που είναι η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού). Η πρώτη ένδειξη πως η Ελλάδα θα κερδίσει αυτό το στοίχημα είναι ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ανακατευθύνουν τις τοποθετήσεις τους προς τη χώρα μας. Τούτο δε τόσο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, όσο και σε πραγματικές επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, τα πρώτα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Τον Ιανουάριο καταγράφηκε υπέρβαση των εσόδων σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί και πρωτογενές πλεόνασμα 2,76 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,023 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 620 εκατ. ευρώ ή 14,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2023. Ακόμα κι αν αφαιρεθούν οι αυξημένες κατά 184 εκατ. έναντι του στόχου επιστροφές εσόδων, παραμένει μια πολύ σημαντική υπέρβαση, που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας, ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η υπερεκτέλεση αυτή εκτιμάται ότι προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους, που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚΑ κ.λπ.).
Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός.