Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνουν την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου στο σύνολο της επικράτειας:
1) Κατά το χρονικό διάστημα από 20.01.2020 έως 26.01.2020, οι έλεγχοι (συνολικά 367) αυξήθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (13.01.2020 έως 19.01.2020).
2) Βεβαιώθηκαν συνολικά 30 παραβάσεις για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα.
3) Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και την συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι επιχειρήσεις ελέγχου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θήβα.
4) Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν δεκάδες είδη παραεμπορίου (315 τεμάχια), κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.
5) Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας κ.α. συνολικού ύψους 22.900 ευρώ.
Επιμέρους δράσεις για παρεμπόριο
1) Στο πλαίσιο της διυπηρεσιακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 24.01.2020 σύσκεψη με θέμα «Εποπτεία της Αγοράς και Παραεμπόριο, ως απειλή για την Ελληνική Οικονομία», υπό τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΑΑΔΕ (Τελωνεία – ΚΟΕ), των Διευθύνσεων Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης και των Επιμελητηρίων Κρήτης. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις του παραεμπορίου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, τα αποτελέσματα του ελεγκτικού μηχανισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με τις λοιπές ελεγκτικές αρχές της χώρας, καθώς και οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την πάταξη του παραεμπορίου.
2) Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισκέφθηκε μεγάλες παραγωγικές μονάδες οίνου – τσικουδιάς στην Κρήτη και επισήμανε την αναγκαιότητα προστασίας των εμπορικών σημάτων, καθώς και τη σημασία
τους, τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την εθνική οικονομία.