Quantcast

Υπό τη σκιά της Ουκρανίας τα αποτελέσματα των τραπεζών

Στο μικροσκόπιο των αναλυτών ξένων οίκων θα τεθούν οι ελληνικές τράπεζες το προσεχές εικοσαήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου στο πλαίσιο δημοσίευσης των οικονομικών τους επιδόσεων για το 2021 -έτος που καταγράφηκε ισχυρή ανάπτυξη εργασιών από τον τραπεζικό τομέα- θα δεχθούν τα καυτά και καίρια ερωτήματα των θεσμικών επενδυτών.

 

 

 

Τι ανακοινώνεται αυτήν την εβδομάδα

Ως γνωστόν, από αυτή την εβδομάδα, θα ανακοινώνονται σταδιακά τα αποτελέσματα της χρήσης 2021 των ελληνικών τραπεζών.

Την «αυλαία» ανοίγει η Eurobank στις 10 Μαρτίου (την Πέμπτη) και τη σκυτάλη παίρνει στις 14 Μαρτίου (την ερχόμενη Δευτέρα) η Alpha Bank, ενώ επίκειται η ανακοίνωση της ημερομηνίας δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της περσινής χρήσης από τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, που θα λάβουν χώρα επίσης εντός Μαρτίου.

Η διαφορά είναι ότι ενώ οι δηλώσεις των επικεφαλής των τραπεζών θα είχαν έναν «πανηγυρικό» χαρακτήρα λόγω των θετικών επιδόσεων που πέτυχαν πέρυσι και που αποτυπώθηκαν στην οργανική τους κερδοφορία, σε συνδυασμό με μία πραγματικά εντυπωσιακή μείωση των κόκκινων δανείων, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, αναγκάζουν τις διοικήσεις, να αλλάξουν το κλίμα.

Αν και θα υπάρξει θετική μνεία στα επιμέρους μέτωπα της πορείας του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, όπου μετά από πολλά χρόνια είδαν να κινούνται ανοδικά και τα έσοδα από τόκους και προμήθειες, παράλληλα με σημαντική μείωση του κόστους, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στις εξελίξεις της Ουκρανίας.

Εξελίξεις που αναπόφευκτα όσο διαρκούν επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό και έκταση το οικονομικό περιβάλλον, θέτοντας σε κίνδυνο επιχειρησιακούς στόχους και απειλώντας έτσι τη συνέχιση του ρυθμού ανάπτυξης εργασιών.

Πού θα εστιάσουν οι ξένοι οίκοι – Πού εδράζονται οι ανησυχίες τους

Αν και δεν τίθεται προς το παρόν θέμα σοβαρής ανησυχίας για την πορεία του κλάδου – άλλωστε οι όποιες συνέπειες αφορούν όλη την Ευρώπη και έτσι ενιαία θα αντιμετωπισθούν με μοχλό τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα –δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί ο προβληματισμός των τραπεζιτών στα conference calls που θα ακολουθήσουν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Και εκεί έχει ενδιαφέρον σε ποια σημεία θα εστιάσουν στις ερωτήσεις τους οι αναλυτές ξένων οίκων (όπως π.χ. της Goldman Sachs, Morgan Stanley και άλλων «σπιτιών» ) που μετέχοντας σε αντίστοιχες τηλεδιασκέψεις τραπεζών άλλων ευρωπαϊκών κρατών μελών διαθέτουν μια πιο γενικευμένη αίσθηση της κατάστασης του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μέσα από τις ερωτήσεις τους, τα σημεία που «φοβούνται» και τις παρατηρήσεις τους, θα φανεί ποιες πτυχές της πορείας των οικονομικών μεγεθών των τραπεζών, ανησυχούν ευρύτερα τις αγορές.

Με λίγα λόγια, η Ουκρανία και οι πιθανοί κίνδυνοι που απορρέουν από εκεί, συνδέονται με τις προοπτικές των τραπεζών σε κάθε κράτος – μέλος που όσο διαρκεί η εμπόλεμη κατάσταση δεν μπορούν καν να εκτιμηθούν. Πόσο μάλλον, όταν ακόμη δεν έχουν υπολογισθεί οι επιπτώσεις από την πανδημία…

Η Ουκρανία στα stress tests του 2023

Ο πόλεμος πάντως ακόμη και αν τελειώσει σύντομα, αναμένεται ότι θα περιληφθεί στους παράγοντες που θα συμπεριλάβουν τα stress tests toy 2023 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Θα είναι ένας από τις παραμέτρους που θα στρεσάρει στο δυσμενές σενάριο και τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως η πανδημία, ή το «φάντασμα» του πληθωρισμού που επανήλθε, το πλήγμα από την Ουκρανία και οι ισορροπίες που κινδυνεύουν, θα μπουν στη λίστα του στρες σενάριο την επόμενη χρονιά.

Πηγή: powergame.gr