Quantcast

Ξανά στις αγορές η Ελλάδα: Εντολή σε έξι επενδυτικές τράπεζες

Εντολή σε έξι επενδυτικές τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας (ωρίμανση στις 22 Απριλίου 2027 και κουπόνι 2%) έδωσε η Αθήνα, με στόχο την άντληση 3 δισ., όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters

Εντολή σε έξι επενδυτικές τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας (ωρίμανση στις 22 Απριλίου 2027 και κουπόνι 2%) έδωσε η Αθήνα, με στόχο την άντληση 3 δισ., όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του powergame.gr.

Πρόκειται για τις:

BNP Paribas,
BofA Securities,
Citi,
Deutsche Bank,
Golamdn Sachs και
JP Morgan.

Η σχετική δημοπρασία θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, αναλόγως με τις συνθήκες στις αγορές.

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε μεταδώσει το powergame.gr, το οικονομικό επιτελείο ανέμενε κι επίσημα την αναβάθμιση από του αξιόχρεου από την S&P το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ώστε να προχωρήσει σε νέα έξοδο στις αγορές.

Η κίνηση προφανώς, δεν γίνεται για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, όπως λένε κάποιοι ανερυθρίαστα, αλλά γιατί η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να κρατά ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας, έστω με ελαφρώς υψηλότερο κόστος, ιδιαιτέρως μετά τις θετικές εξελίξεις από δύο απανωτές αναβαθμίσεις (DBRS, S&P).

Όπως είχε αποκαλύψει το powergame.gr, για τη νέα έξοδο στις αγορές υπήρξε προεργασία για την έκδοση στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας πραγματοποίησαν συνάντηση με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων και πιστοληπτικών οίκων διερευνώντας τις πιθανότητες συμμετοχής στην ελληνική έκδοση.

Η προηγούμενη έκδοση χρέους ήταν στα μέσα Ιανουαρίου, με δεκαετές ομόλογο, από το οποίο το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να φτάνει στο 1,8%. Ένα αντίστοιχο ποσό περίπου φιλοδοξεί να αντλήσει αύριο από τη νέα έκδοση που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι δανειακές ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε 24,8 δισ. και το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καλύψει 8 δισ. ευρώ σε αποπληρωμές ομολόγων, 4,7 δισ. ευρώ σε τόκους, να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα των 2,7 δισ. ευρώ και να πληρώσει 4,3 δισ. για τις υποχρεώσεις του κράτους.