Quantcast

XA: Νέα μοντέλα προστασίας των επενδυτών από τις αυξήσεις επιτοκίων

Οι στόχοι των εταιρειών

Νέα μοντέλα προστασίας των επενδυτών από την αύξηση των επιτοκίων καταρτίζουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

 

 

Σε ένα περιβάλλον που η Fed έχει αυξήσει τρεις φορές τα επιτόκιά της φέτος, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας πέντε και η ΕΚΤ κάνει τη δική της αρχή από τον επόμενο μήνα, οι μετοχές του ΧΑ βρίσκονται στο στόχαστρο.

Σε αυτό το περιβάλλον, το προεξοφλητικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται σε κάθε οικονομοτεχνικό μοντέλο αναθεωρείται προς τα πάνω, σημειώνει σε ανάλυσή της η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ.

Η χρηματιστηριακή τονίζει πως από το 2019 για τους σκοπούς των μοντέλων προεξόφλησης ταμειακών ροών, είχε υιοθετήσει πως το επίπεδο του 3,5% είναι το σημείο αναφοράς για απουσία ρίσκου. Πέρα από το πρόγραμμα επαναγοράς, το οποίο κατέστειλε τεχνητά την απόδοση, αποτέλεσε και μία ασφάλεια μακροπρόθεσμα βάζοντας σε ασφαλή πλευρά τις εκτιμήσεις που είχε κάνει η χρηματιστηριακή. Τώρα όμως οι αποδόσεις αυξάνονται και πρέπει να γίνει μία επαναξιολόγηση. Στις 14 Ιουνίου η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς πήγε στο 4,5% ενώ πλέον είναι κάτω από το 4%.

Οι στόχοι των εταιρειών

Με απόδοση 3,5% η τιμή στόχος για τον ΟΤΕ ήταν στα 17,93 ευρώ και στο 4,5% πάει στα 17,72 ευρώ. Αντιστοίχως, η Coca Cola από 23,95 ευρώ πάει στα 20,82 ευρώ, ο ΟΠΑΠ από 18,58 ευρώ πάει στα 16,31 ευρώ, η Μυτιληναίος από 17,26 ευρώ πάει στα 16,29 ευρώ, η Jumbo από 15,39 ευρώ πάει στα 14,43 ευρώ, η Τιτάν από 17,02 ευρώ πάει στα 13,67 ευρώ, η Fourlis από 4,4 ευρώ πάει στα 3,47 ευρώ, η Epsilon Net από 7,42 ευρώ πάει στα 6,46 ευρώ, η Πλαστικά Θράκης από 4,74 ευρώ πάει στα 4,58 ευρώ, η Entersoft από 6,82 ευρώ πάει στα 5,48 ευρώ, η Πλαίσιο από 5,32 ευρώ πάει στα 4,93 ευρώ, η Profile από 3,3 ευρώ πάει στα 2,88 ευρώ, η Παπουτσάνης από 2,93 ευρώ πάει στα 2,38 ευρώ και η Μοτοδυναμική από 2,95 ευρώ πάει στα 2,70 ευρώ. Στο σενάριο περαιτέρω αύξησης της απόδοσης οι τιμές στόχοι υποχωρούν κι άλλο, συμπληρώνει η χρηματιστηριακή στην ανάλυσή της.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνας υπογραμμίζει πως, «οι αναμετρήσεις του Γ.Δ. του χρηματιστηρίου με τις 900 μονάδες κλείνουν άδοξα τον κύκλο τους και δίνουν τη θέση τους στην πλαγιοκαθοδική κίνηση σε αναζήτηση ορίου στήριξης, με την περιοχή των 800 μονάδων να καλείται να λειτουργήσει ως ισχυρό «προπύργιο».

Παράλληλα, η επενδυτική κοινότητα προσπέρασε την εξαιρετική επίδοση του +7% του α΄ τριμήνου για το ΑΕΠ και τις ελπιδοφόρες τουριστικές επιδόσεις που από κοινού με τις αυξημένες επενδύσεις διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ετήσια επίδοση ακόμη και ύψους +5% για το 2022, αν οι τιμές των καυσίμων υποχωρήσουν στους επόμενους μήνες». Σύμφωνα με τον χρηματιστή, «επί του παρόντος, η ψυχολογία επιβαρύνεται από τον υψηλό πληθωρισμό του Μαΐου που έφτασε το 11,3% αλλά και την αδιάκοπα επιθετική ρητορική Ερντογάν που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό κοινό της χώρας του. Με τα φοβικά σύνδρομα να επηρεάζουν καταλυτικά τη στάση των επενδυτών αποστρέφοντας το βλέμμα τους από το σύνολο των μετοχικών επιλογών, ανεξαρτήτως από την ποιότητα των θεμελιωδών τους μεγεθών ενόψει της συντήρησης του ομιχλώδους σκηνικού της παγκόσμιας οικονομίας».