WSJ: Καρτέλ αγοραστών στο ρωσικό πετρέλαιο εξετάζουν ΗΠΑ και ΕΕ

Απώτερος στόχος είναι αγοραστές όπως η Ινδία και η Κίνα να έχουν πρόσβαση στο ρωσικό πετρέλαιο, με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός μηχανισμού από τις χώρες της Δύσης που θα είναι χρήσιμος για να περιορίζονται τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις αυτές

Καρτέλ αγοραστών για να αναχαιτισθεί η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου συζητούν οι ΗΠΑ με την Ευρώπη προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της διακοπής προμηθειών από τη Ρωσία και να θωρακιστεί η παγκόσμια οικονομία από μια ύφεση.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Wall Street Journal, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως η Ουάσινγκτον εξετάζει «ενεργά» με τους συμμάχους στην Ευρώπη το ενδεχόμενο δημιουργίας καρτέλ αγοραστών και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Απώτερος στόχος είναι αγοραστές όπως η Ινδία και η Κίνα να έχουν πρόσβαση στο ρωσικό πετρέλαιο, με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός μηχανισμού από τις χώρες της Δύσης που θα είναι χρήσιμος για να περιορίζονται τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις αυτές.

 

«Πιστεύω πως αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να συνεχίσει να κυλά το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά προκειμένου να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια αλματώδη αύξηση που μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση και να οδηγήσει στα ύψη τις τιμές», τόνισε η κ. Γιέλεν. Αμέσως μετά υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να περιορίσουμε τα έσοδα που καταλήγουν στη Ρωσία».

H Ρωσία αναλογεί στο 10% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και έχει τις μεγαλύτερες εξαγωγές φυσικού αερίου στον κόσμο, με την Ευρώπη να είναι βασικός αγοραστής. Μετά την εισβολή, όμως, που διέταξε η Μόσχα στην Ουκρανία, ο ανεπτυγμένος κόσμος αποφάσισε να επιβάλει μια σειρά κυρώσεων και η Ε.Ε δρομολογεί την σταδιακή απεξάρτησή της γενικά από τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας.

 

Η ασφαλιστική κάλυψη των φορτίων πετρελαίου

Εκτός του εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., οι Βρυξέλλες προώθησαν μέτρα για την απαγόρευση της ασφαλιστικής κάλυψης των φορτίων πετρελαίου από τη Ρωσία που μεταφέρονται δια θαλάσσης, με το Κρεμλίνο να απαντά με τη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων. Η κ. Γιέλεν τόνισε στη Wall Street Journal πως αυτή η πρωτοβουλία της Ε.Ε μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου καθώς έτσι τίθενται πρόσθετα εμπόδια ως προς την αποστολή των φορτίων από τη Ρωσία σε τρίτες χώρες. Μια τέτοια προοπτική θα περιορίσει την παγκόσμια προσφορά και θα εντείνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Μια ιδέα που συζητείται μεταξύ των κρατών της ομάδας των Επτά (G7) είναι να ζητήσουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες να θέσουν ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Επειδή τα φορτία πετρελαίου ασφαλίζονται συχνά από εταιρείες στην Ε.Ε και την Βρετανία, οι κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου κόσμου εξετάζουν την πιθανότητα να επιτρέψουν στις ασφαλιστικές την κάλυψη των φορτίων ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες εάν ισχύει το πλαφόν στις τιμές, σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής εφημερίδας. Όπως έχουν επισημάνει οι ηγέτες κρατών της Δύσης, οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας θα έχουν επιπτώσεις και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν από τη μεγάλη άνοδο των τιμών στις ΗΠΑ και ειδικότερα του κόστους της βενζίνης στα πρατήρια καθώς έτσι ανεβαίνει το κόστος των οδικών μετακινήσεων.

Τη δημιουργία ενός καρτέλ αγοραστών είχε επίσης προτείνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. Αλλά είναι απίθανο η Ε.Ε να επανεξετάσει την απαγόρευση της ασφαλιστικής κάλυψης των θαλάσσιων φορτίων σε τρίτες χώρες που θα ισχύσει περίπου σε ένα εξάμηνο. Σημειωτέον ότι η Ρωσία ήδη πουλά πετρέλαιο στα 30 δολάρια το βαρέλι αντί των διεθνών τιμών που κινούνται 120 δολάρια. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου όχι μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά με την επιβολή δευτερευόντων κυρώσεων.