Wood: Ύφεση 2,6% στην Ελλάδα, αν διακοπεί πλήρως το ρωσικό αέριο

Μετά την ανακοίνωση της G7 για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας, ΕΕ και ΗΠΑ έχουν κλιμακωθεί περαιτέρω

Βέβαιη θεωρεί την ύφεση στην Ελλάδα το 2023 η Wood, όπως και στην Ευρωζώνη, σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου.

 

Μετά την ανακοίνωση της G7 για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας, ΕΕ και ΗΠΑ έχουν κλιμακωθεί περαιτέρω, με την Gazprom να μην επανεκκινεί, όπως είχε προγραμματιστεί, τον αγωγό Northstream1, δηλώνοντας ότι η συντήρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, σημειώνει η Wood.

Εάν η διακοπή του φυσικού αερίου συνεχιστεί, θα οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση 3,5% του ΑΕΠ το 2023 με την εφαρμογή δελτίου ενέργειας να κρίνεται απαραίτητη, όπως εκτιμά ο οίκος. Για την Ελλάδα τοποθετεί την ύφεση στο 2,6% το 2023 (από ανάπτυξη 5% φέτος) με τον πληθωρισμό να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 9% κατά μέσο όρο.

Αυτό ήταν το δυσμενές σενάριο της Wood εδώ και μήνες, το οποίο βασιζόταν στην υπόθεση ότι θα υπήρξε εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Το βασικό συμπέρασμά της ήταν πως σε περίπτωση ελλείψεων ενέργειας, είναι πιθανό η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους και το 2023, με την Ευρώπη να δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα.

Πλέον αυτό το σενάριο υιοθετείται από την Wood και για την πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη, το οποίο και κερδίζει έδαφος έπειτα από τις νέες εξελίξεις με τις απειλές της Ρωσίας.

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου άρχισαν ήδη μια σημαντική πτωτική τάση τον Μάιο, μετά από ένα έτος πολύ χαμηλότερων ροών από τον ιστορικό μέσο όρο. Κατά την άποψη της Wood, τα τρέχοντα γεγονότα πρόκειται να διευρύνουν τη σχετική διαφορά μεταξύ της κατεύθυνσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου: ενώ η αποδυνάμωση της ζήτησης, που αντανακλά τις τρέχουσες τάσεις του ΑΕΠ, θα επηρεάσει αρνητικά την τιμή του πετρελαίου, η αβεβαιότητα στην αγορά φυσικού αερίου και η έλλειψη της προσφοράς θα διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ή θα τις ωθήσει ακόμη υψηλότερα σε νέο επίπεδο ρεκόρ.

Προς το παρόν, η Wood διατηρεί την άποψη ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί την παροχή φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, χωρίς να σταματά οριστικά τις προμήθειες, αλλά η επιδείνωση της κατάστασης παραμένει πιθανή και έτσι η πλήρης διακοπή βρίσκεται για τα καλά στο «τραπέζι».