Προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα κάνει ο διεθνής οίκος Wood & Company που τονίζει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο +4% το 2022 από 7,5% το 2021, κυρίως λόγω της επίδρασης της λιγότερο ευνοϊκής βάσης.
Τα πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν επίσης ότι οι «κίνδυνοι» είναι στραμμένοι προς τα πάνω στις εκτιμήσεις της, δηλαδή τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα.
Μετά από μια σοβαρή υποχώρηση το 2020, λόγω του COVID-19, η ανάκαμψη είναι τώρα ευρεία και παραμένει πολύ ελπιδοφόρα, παρά την αναπόφευκτη αστάθεια στις τουριστικές εισροές λόγω των παραλλαγών του COVID-19.
Η κατανομή του ΑΕΠ δείχνει ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών υποδηλώνουν ότι οι συνολικές δαπάνες θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2022, ενώ οι επενδύσεις ανακάμπτουν με ταχείς ρυθμούς.
Κατά την άποψή της Wood & Company, είναι πολύ ενθαρρυντικό τα συνεπή στοιχεία για την αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων και την άνοδο των επίπεδα κερδών στο σύνολο, παρά τις προκλήσεις που θέτει η COVID-19. Τούτου λεχθέντος, δεν ξεχνά ότι και στα δύο μέτωπα, επενδύσεις και κέρδη, η Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρή οπισθοδρόμηση την τελευταία δεκαετία.
Η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη στη μετάδοση από τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο, παρά το γεγονός ότι, κατά την άποψή της Wood, η δυνητική αύξηση του ΑΕΠ – δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο η οικονομία θα είναι σε θέση να επεκταθεί τα επόμενα πέντε χρόνια χωρίς να υποστεί σημαντικές ανισορροπίες – έχει αυξηθεί από σχεδόν μηδενικό επίπεδο πριν από μερικά χρόνια σε περίπου 3% σήμερα.
Η αγορά εργασίας βελτιώνεται σταθερά, όπως αναμέναμε, και το ποσοστό ανεργίας μειώνεται γρήγορα σε σύγκριση με τους ευρωπαίους ομολόγους της. Καθώς το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 13%, υπάρχει ακόμη άφθονη χαλαρότητα στην οικονομία – η οποία θα πρέπει να ευνοεί τη συνέχιση της θετικής, αλλά μέτριας αύξησης των μισθών, στο μέλλον.
Δεδομένης της ανάγκης ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ευνοϊκή πτυχή της Ελλάδας, σε σύγκριση με τις παραγωγικές προκλήσεις που θέτουν οι διαρθρωτικές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό στην κεντρική Ευρώπη.
Ο κατασκευαστικός τομέας γνωρίζει επίσης μια ζωηρή ανάκαμψη – αυτό αντανακλά εν μέρει τις βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα και την επιστροφή της όρεξης για στέγαση, καθώς και τη θετική επίδραση των δαπανών για υποδομές που συνδέονται με την ατζέντα της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,9% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο του 2021, συνεχίζοντας να επιταχύνονται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά τη συγκράτηση που συνδέεται με τη COVID-19.
«Αναμένουμε να δούμε μια σταθερή ανατίμηση των τιμών των ακινήτων τα επόμενα δύο χρόνια», καταλήγει η Wood & Company.
Πηγή: powergame.gr