Quantcast

Wall Street: Στο πράσινο το σενάριο για το όριο χρέους

Τη μεγάλη ανατροπή έκαναν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες

Τη μεγάλη ανατροπή έκαναν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με κέρδη και μετά από ενδοσυνεδριακές απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, καθώς καλλιεργήθηκαν προσδοκίες μετά τη δήλωση του γερουσιαστή της μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ ότι θα υπάρξει πρόταση για βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο διακοπής της λειτουργίας του αμερικανικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,30% στις 34.417 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,42% στις 4.363 μονάδες και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 14.501 μονάδες.

Οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν να αντιλαμβάνονται το ότι το αμερικανικό Δημόσιο δεν μπορεί να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που οι διεθνείς αβεβαιότητες είναι μεγάλες. Ήδη ομάδα επιχειρηματικών γκρουπ που εκπροσωπούν επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες απέστειλαν επιστολή στο Κογκρέσο, την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν από μια στάση πληρωμών. Έτσι ο γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναινέσουν σε ένα σενάριο βραχυπρόθεσμης επέκτασης του ορίου χρέους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες έως και τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, οι επενδυτές σήμερα βρήκαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς η πρόσφατη διόρθωση δημιούργησε ελκυστικά επίπεδα εισόδου. Η Microsoft ενισχύθηκε κατά 1,3%, η Amazon κέρδισε 1,1% και Nvidia ενισχύθηκε κατά 1%. Στον αντίποδα, η American Airlines και JetBlue σημείωσαν απώλειες άνω του 4% η κάθε μία, μετά την υποβάθμιση του κλάδου από την Goldman Sachs, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους καυσίμων και της μείωσης της ζήτησης.

Στα μάκρο της ημέρας, ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε περισσότερες θέσεις εργασίας από το αναμενόμενο, μέσα στο Σεπτέμβριο, γεγονός ενθαρρυντικό για την πορεία ανάρρωσης της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκριτης εταιρείας ADP που καταγράφει την πορεία της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε 568.000 προσλήψεις, ένα νούμερο υψηλότερο από τις 425.000 που περίμεναν οι αναλυτές και αισθητά βελτιωμένο από τις μόλις 340.000 θέσεις που προστέθηκαν τον Αύγουστο.

Μάζεψαν στο τέλος τις απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αν και κατάφεραν να περιορίσουν στο τέλος την πτώση τους ελαφρώς, επηρεάστηκαν για ακόμη φορά από τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών μετά και τα τελευταία στοιχεία τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 2,5%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 1,15% στις 6.995 μονάδες, ο DAX έχασε 1,46% στις 14.973 μονάδες και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,27% στις 6.493 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, ο βρετανικός κολοσσός λιανικών πωλήσεων Tesco σημείωσε άνοδο 6% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών του απότους αναλυτές, με αφορμή τα ισχυρά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου. Στον αντίποδα όμως, η δανική εταιρεία ιατρικών συσκευών Ambu υποχώρησε κατά 6,2% αφού προειδοποίησε ότι η αύξηση των εσόδων και τα κέρδη δεν θα φτάσουν την προηγούμενη καθοδήγηση.

Αυτό που προκάλεσε όμως εντύπωση είναι ότι οι επενδυτές προσέφυγαν στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, οι αποδόσεις των οποίων είναι ούτως ή άλλως συμπιεσμένες, την ώρα που ο πληθωρισμός ξεπερνά το 3%. Και η μόνη εξήγηση που επισημαίνουν οι αναλυτές είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα προκαλέσουν αλλαγή του μείγματος της νομισματικής πολιτικής, περιορίζοντας την προσφορά χρήματος και ευνοώντας τους τίτλους του σταθερού εισοδήματος.

Στα μάκρο της ημέρας, κάμψη κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο σε ετήσιο βαθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Οι πωλήσεις λιανικής της ευρωζώνης ήταν χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες σε τρόφιμα, ποτά και καπνό.

Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και ήταν αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,8% και ετήσια 0,4%.

Ήλεγξε στο τέλος την πτώση του το ΧΑΑ

Ελεγχόμενη τελικά ήταν η πτώση που είχε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά το αρνητικό του πρόσημο κατάφερε να κρατήσει την επαφή με τη ζώνη των 880 μονάδων, περιορίζοντας στο τέλος τις απώλειες του. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 876,37 μονάδες, με πτώση 0,65%, με τον τραπεζικό δείκτη αν και υπό μεγάλη πίεση να κρατά για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 550 μονάδων.

Επί της ουσίας, οι άνω του 2% απώλειες σε Εθνική κα Βιοχάλκο ήταν αυτές που εμπόδισαν τις μικρές, αλλά υπολογίσιμες αγοραστικές δυνάμεις της αγοράς να περιορίσουν στο ελάχιστο το εύρος της πτώσης, το οποίο έφτασε ακόμη και στο -0,17% λίγα λεπτά πριν τη λήξη της κύριας συνεδρίασης. Το άτυπο rotation που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα, σε ανοδικούς και πτωτικούς τίτλους επαναλήφθηκε και σήμερα, με τον τζίρο μάλιστα να αποτυπώνει ότι υπήρξαν «μάχες» σε επιλεγμένους, και κυρίως δεικτοβαρείς, τίτλους.

Βέβαια, αυτό που επισημάνθηκε από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι όσο και αν το ΧΑΑ να δείχνει κάποιες αντοχές στην παγκόσμια αναταραχή των αγορών, δεν έχει τόσο μεγάλες δυνάμεις για να μπορέσει να διαφοροποιηθεί πλήρως και επί τα βελτίω. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αυτή η όψη που εμφανίζει η ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα έχει διττή ανάγνωση. Από τη μία είναι θετική έναντι των διεθνών αναταράξεων, αλλά από την άλλη ενώ έχει ισχυρούς ανοδικούς καταλύτες, με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας να είναι στην πρώτη θέση, δεν μπορεί να τους υλοποιήσει. Ο λόγος δεν διατυπώνεται μονολεκτικά, καθώς είναι συνάρτηση ενός περίπλοκου περιβάλλοντος, εντός και εκτός συνόρων.

Επίσης, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις, ένα σενάριο που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες εάν συνυπολογίσει κανείς και τις εστίες αβεβαιότητας διεθνώς, σε συνδυασμό με την αρνητική βραχυπρόθεσμα τεχνική εικόνα του ΧΑΑ, τότε οι αντοχές πιθανόν να εξαντληθούν. Μια ακόμη επιδείνωση της εικόνας της αγοράς πιθανόν να αποτραπεί εάν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν ότι η ενεργειακή κρίση καθιστά ανέφικτη τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, επομένως η στήριξη της οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί. Βέβαια, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν, είναι δύσκολο να βρεθεί το βέλτιστο μείγμα που θα ελέγχει τις τιμές, αλλά θα στηρίζει την οικονομία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, εκτός των ισχυρών πιέσεων σε Εθνική και Βιοχάλκο, οι Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Μυτιληναίο, Coca Cola και Πειραιώς έκλεισαν με σημαντική πτώση. Ο ΟΤΕ με το +1,14% όμως παρείχε κάποια στηρίγματα, όπως και το θετικό πρόσημο σε Motor Oil, Aegean και ΔΕΗ.

Πηγή: ΟΤ