Προσπάθεια ανάκαμψης από το εβδομαδιαίο αρνητικό σερί κατέβαλλε η Wall Street τη Δευτέρα, με τα καλά νέα που έρχονται από την Κίνα, ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στα επικείμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία εν πολλοίς θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της ποσοτικής σύσφιγξης.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε οριακή άνοδο, ενώ την τελευταία ώρα πραγματοποιούσε συνεχείς εναλλαγές προσήμου για να κλείσει στις 32.946 μονάδες, με άνοδο 0,04%. Στις 4.125 μονάδες, με άνοδο 0,31% έκλεισε ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,40% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στις 12.069 μονάδες.
Ο Dow Jones ήδη «μετράει» εννέα αρνητικές εβδομάδες σε σύνολο δέκα, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq έχουν μία λιγότερη, δηλαδή οκτώ αρνητικές εβδομάδες σε σύνολο εννέα. Οι απώλειες δε, από τις αρχές του 2022, υπολογίζονται σε 10%, 14% και 24%.
Στα θετικά της ημέρα, αυτό το οποίο έδωσε και ώθηση, η απόφαση των κινεζικών αρχών να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα περιορισμού της Covid-19 στη χώρα, αλλά και ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο είναι κοντά στο να ολοκληρώσει την έρευνα του στον τεχνολογικό κολοσσό Didi και σε άλλες εταιρείες του κλάδου.
Προς το τέλος της εβδομάδας, αναμένονται τα στοιχεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επίδοση του Μαΐου αναμένεται ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Απριλίου (8,3%), επιβεβαιώνοντας ότι το φαινόμενο των ανατιμήσεων έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή του.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, είναι βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε επίπεδα πολλαπλάσια του στόχου της Federal Reserve και επομένως, η δρομολογούμενη αύξηση των επιτοκίων τόσο για τον Ιούνιο όσο και για τον Ιούλιο είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 0,75%). Ιδίως από τη στιγμή που η ανεργία παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, μια -έστω και μικρή- αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό ποσοτικής σύσφιγξης, δηλαδή τη διαδικασία απόσυρσης της άφθονης ρευστότητας από τις αγορές. Μια εξέλιξη, η οποία εφόσον γίνει πραγματικότητα, θα αποδειχθεί άκρως ευεργετική για το επενδυτικό κλίμα.