Quantcast

Wall Street: Απώλειες λόγω κινεζικών πιέσεων

Στην περίπτωση του S&P 500 το πτωτικό σερί των έξι εβδομάδων, αποτελεί και την χειρότερη απόδοσή του από το 2011

Σε αρνητικό έδαφος ξεκινά και η νέα εβδομάδα στη Wall Street, μετά το sell off των περασμένων συνεδριάσεων που σήμανε συναγερμό για τον S&P 500.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,42%, ο S&P 500 συνεχίζει την κάθοδο χάνοντας επιπλέον 0,66%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί και αυτός κατά 1,30%, φρενάροντας απότομα από την αναπάντεχη άνοδο που σημείωσαν στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Στην περίπτωση του S&P 500 το πτωτικό σερί των έξι εβδομάδων, αποτελεί και την χειρότερη απόδοσή του από το 2011.

Πέραν της ανησυχίας για την εγχώρια οικονομία και το σκηνικό που θα διαμορφώσει η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, τα άλλα δυσάρεστα νέα της ημέρα ήρθαν από την Κινα.

Τον Απρίλιο, τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι καταναλωτικές δαπάνες στην Κίνα, μειώθηκαν στα χειρότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 6,1%, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ στους νέους, προκαλώντας εύλογη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Τα δυσοίωνα στοιχεία ανακοινώνοντας σε μία εύθραυστη συγκυρία, εν μέσω συνεχιζόμενων lockdown στην Κίνα, με την εφοδιαστική αλυσίδα να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην υψηλή ζήτηση και ενώ ο πληθωρισμός έχει εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για την παγκόσμια οικονομία.

Στο μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 11,1% σε ετήσια βάση, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η καταναλωτική δραστηριότητα στη χώρα εισέρχεται σε μία ταραγμένη περίοδο.

Πίσω στις ΗΠΑ, τέλος, ο δείκτης Empire State της New York Fed για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στην πολιτεία κατρακύλησε 36,2 μονάδες στο -11,6 τον Μάιο. Διέψευσε έτσι τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πιο ήπια πτώση στο 16,5. Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών.