Βρούτσης: «Τον Ιανουάριο του 2020 η κυβέρνηση φέρνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού»

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι: «Τον Ιανουάριο του 2020 η κυβέρνηση φέρνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία θα σέβεται το παρελθόν».

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως «πάμε σε δομική αλλαγή, σε ένα ασφαλιστικό σύστημα απόλυτα ελκυστικό, το οποίο θα αγκαλιάσουν όλοι οι Έλληνες. Ένα δημόσιο, καθολικό σύστημα, που θα δίνει επαρκείς και αξιοπρεπείς συντάξεις, που θα αυξήσει τις επικουρικές συντάξεις, πάνω στις αποφάσεις του ΣτΕ, και θα αυξηθούν και οι κύριες συντάξεις, για εργαζόμενους που είναι στην παραγωγική διαδικασία από ορισμένα χρόνια και πάνω». 

«Το σημερινό σύστημα τιμωρεί τη δημιουργικότητα, τιμωρεί την παραγωγικότητα, τιμωρεί τον άνθρωπο που θέλει να δημιουργήσει», είπε ο υπουργός Εργασίας και ανέφερε ότι θα ζητήσει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων. 

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται η «ΕΡΓΑΝΗ 2» η οποία θα λειτουργήσει ενισχυτικά για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, εισάγοντας το ψηφιακό ωράριο και την κάρτα εργαζομένου. 

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ολοκληρώνεται η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, έρχεται μείωση εισφορών, μόνο για την πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι στη δεκαετία που μπαίνει «θα δούμε ένα υγιές, ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα του κράτους, ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που θα είναι ελκυστικό». 

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στον Προϋπολογισμό του 2019 η πρόβλεψη ήταν για 41,8 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό του 2020 η πρόβλεψη είναι για 42,9 δισ. ευρώ. Για τον ΟΠΕΚΑ, στον προϋπολογισμό του 2019, η πρόβλεψη ήταν 3,2 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται 3,4 δισ. ευρώ. Για τον ΟΑΕΔ, στον Προϋπολογισμό του 2019 είχαν προβλεφθεί 2,5 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό το 2020 προβλέπονται 2,7 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως, μέσα στο 2020 προωθείται ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου Ν.1264/82. «Ο συνδικαλισμός για τη ΝΔ αποτελεί πυλώνα δημοκρατίας, όπως και η απεργία ιερό δικαίωμα. Χρειάζεται όμως πλέον εκσυγχρονισμό το συνδικαλιστικό πλαίσιο», είπε ο Γιάννης Βρούτσης

«Αυτό που συνέβη χθες, δεν ήταν συνδικαλιστική ελευθερία, με τους 20 εργαζόμενους με την ιδιότητα του συνδικαλιστή, να ταλαιπωρούν εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δεν ήταν συνδικαλιστική ελευθερία. Ήταν τυραννία και δεν ήταν συνδικαλισμός, ήταν εμπαιγμός και παραλογισμός. Στο τέλος-τέλος, αυτές οι συμπεριφορές υπονομεύουν το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλοιώνουν αυτό που πρέπει να κάνει. Να υπερασπίζεται δηλαδή τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τη στιγμή που στρέφει το σύνολο της κοινωνίας εναντίον του» σχολιάζοντας τη χθεσινή στάση εργασίας στο μετρό.

«Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί πώς να εξηγήσει ότι ο πρώτος προϋπολογισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κοινωνικά καλύτερος και έχει πιο δυνατό κοινωνικό αποτύπωμα, από τον Προϋπολογισμό του κ. Τσίπρα», σημείωσε ο κ. Βρούτσης, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα.

«Ποια είναι η απάτη και ποια η αυταπάτη κύριε Τσίπρα; Ποιος προασπίζεται το κοινωνικό συμφέρον;», σχολίασε ο Γιάννης Βρούτσης και παρουσίασε ετήσια στοιχεία από την ετήσια ΕΡΓΑΝΗ που, όπως είπε, δείχνουν ότι αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση. Όσο για την ανεργία, ο υπουργός είπε ότι τα αποτελέσματα, «μπορεί να μην είναι αυτά που θέλουμε», όμως βελτιώνονται συνεχώς προς το καλύτερο.