Quantcast

Βουτσινάς: Ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης στην ενέργεια

Πρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ζητάει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα απέστειλε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Οικονομικός Επόπτης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Ιωάννης Βουτσινάς, προκειμένου να ληφθούν άμεσα, πρόσθετα μέτρα για την προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές ανατιμήσεις στο σύνολο της αγοράς.

Αναλυτικότερα στην επιστολή επισημαίνεται:

«Χωρίς καμία αμφιβολία το θέμα των ημερών δεν είναι άλλο από τα νέα προβλήματα που θα προκληθούν από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και αφορούν την περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στη χώρα μας.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, καλούμε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις που αυτές έχουν επιφέρει στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και της κατανάλωσης.

Ως άμεσο μέτρο συγκράτησης των τιμών στην ενέργεια, θα πρέπει να εξετασθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Ένα μέτρο που ναι μεν μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά κρίνεται αναγκαίο για την επιβίωση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και μεγάλου μέρους της κοινωνίας και θα μπορούσε να είναι προσωρινό, έως ότου ομαλοποιηθούν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων και επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα οι τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες.

Παράλληλα, η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για έργα υποδομής μακράς πνοής, με την δημιουργία επιπλέον αποθηκευτικών χώρων για ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), που η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφικής μορφολογίας της».