«Βουτιά» για το πετρέλαιο εν μέσω αποφάσεων από τις ΗΠΑ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Μαΐου 2022 για το μπρεντ υποχώρησαν 5,47 δολάρια ή 4,8%, στα 107,98 δολάρια το βαρέλι

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου αφότου έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύει 180 εκατομμυρίων βαρελιών από το στρατηγικό τους απόθεμα πετρελαίου (SPR) σε διάστημα αρκετών μηνών προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και να μειώσει τις τιμές των καυσίμων.

 

 

 

Αναλυτικά η διακύμανσή τους

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν πάνω από 5% με την τιμή τους να διαμορφώνεται κοντά κοντά στα 102 δολάρια το βαρέλι, μαζεύοντας τα κέρδη των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Νωρίτερα μάλιστα η τιμή διολίσθησε στο χαμηλό των 100,85 δολαρίων ανά βαρέλι.

Τι εξετάζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για αρκετούς μήνες, δήλωσαν τρεις πηγές ενημερωμένες σχετικά στην Ουάσινγκτον. Τα νέα έρχονται ενόψει και της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη και ακολουθούν τις εκκλήσεις των βασικών μελών του καρτέλ να εμπιστευτούν οι ΗΠΑ τη στρατηγική τους για τη διαχείριση της αγοράς.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε έντονη αστάθεια τις αγορές εμπορευμάτων, με το παγκόσμιο σημείο αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent να έχει το μεγαλύτερο εύρος συναλλαγών που έχει καταγραφεί αυτόν τον μήνα.

Στο ίδιο κλίμα, Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θα συζητήσουν αύριο Παρασκευή την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, έκανε γνωστό σήμερα το υπουργείο Ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Μαΐου 2022 για το μπρεντ υποχώρησαν 5,47 δολάρια ή 4,8%, στα 107,98 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Μαΐου λήγει σήμερα και το συμβόλαιο του Ιουνίου με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση υποχώρησε 5,22 $ στα 106,22 $.

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ + αναμένεται να επικυρώσουν μια μέτρια αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως για τον Μάιο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Ανησυχίες δημιουργούνται στην αγορά, καθώς η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα έξαρση κρουσμάτων COVID που ενδεχομένως να επηρεάσουν τη ζήτηση πετρελαίου.