Quantcast

«Βουτιά» 3,85% στο Χρηματιστήριο – Πώς διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης

Σφυροκόπημα στις τράπεζες

Πωλήσεις χωρίς τέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις από το ουκρανικό μέτωπο θεωρούνται άκρως ανησυχητικές.

 

 

Ακόμα και η επιβεβαίωση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης κατά 8,3% της ελληνικής οικονομίας το 2021 δεν ήταν αρκετή για να φρενάρουν τους πωλητές, οι οποίοι πάτησαν τις τραπεζικές μετοχές στέλνοντας στο κόκκινο τις αποδόσεις από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 3,85%, στις 821 μονάδες, διασπώντας πτωτικά τη στήριξη των 850 μονάδων, αλλά και το κάτω εύρος της, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, που σημαίνει ότι η αγορά γύρισε πλέον σε πτωτική. Από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία η αγορά σε επίπεδα γενικού δείκτη καταγράφει απώλειες 13,43 %, ενώ η συνολική της κεφαλαιοποίηση έχει μειωθεί κατά 9,3 δισ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 11,38%, ενώ από τις αρχές του 2022 σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 8,01%.

Πάνω από 25% οι απώλειες από το ξεκίνημα της χρονιάς στον Dax, ενώ ο Cac στο Παρίσι «αγωνίζεται» για τις 6.100 μονάδες όταν πριν από τρεις μήνες διαπραγματευόταν πολύ κοντά στις 8.000 μονάδες.

Το μείγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ είναι αυτή την στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η Ευρώπη καλείται να λύσει χωρίς -μέχρι τώρα- να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και την διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη. Μέχρι να δοθούν κάποιες πειστικές απαντήσεις τα πάντα μπαίνουν σε μια καθοδική αναθεώρηση: Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, κερδοφορία εταιρειών, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ. Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, οι αγορές είθισται να ενσωματώνουν πάντα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια στις τιμές ακολουθώντας μια συντηρητική λογική και να χτίζουν όταν υπάρξει αναίρεση των αρνητικών προσδοκιών. Αυτό εξηγεί πολλά από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα Χρηματιστήρια.

Αγορές

Οι αγορές έχουν περάσει σε πτωτική φάση, κάτι που διαπιστώνουν όλοι οι ξένοι αναλυτές, όσο ο νέος απρόβλεπτος παράγοντας, ενός πυρηνικού ολέθρου, όταν πριν από μία εβδομάδα οι αγορές είχαν να προεξοφλήσουν το ύψος της αύξησης των επιτοκίων από την Fed, συντηρείται. Η τιμή του πετρελαίου έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 114 δολάρια το βαρέλι.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπέρασαν τα 108,9 εκατ. ευρώ με τις περισσότερες εντολές πώλησης να βγαίνουν στην Alpha με 13,8 εκατ. τεμάχια και το χαρτί να τερματίζει στα όρια του 1 ευρώ, η ΕΤΕ υποχώρησε σχεδόν κατά 8%, στα 2,71 ευρώ, η Eurobank πάνω από 6%, στα 0,84 ευρώ και η Πειραιώς στα 1,26 ευρώ με απώλειες πάνω από 5%. Στην Eurobank άλλαξαν χέρια πάνω από 13 εκατ. τεμάχια.

Ισχυρή πτώση πάνω από 5% και για την Βιοχάλκο και σχεδόν 8% για τη Cenergy, με την κεφαλαιοποίηση αντιστοίχως στο 1 δις. και 635 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Πάνω από 3% η βουτιά σε ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και Coca Cola.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 110,62 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 50.480.369 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,72%.

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τη μετοχή της Σαράντης η οποία έμεινε αμετάβλητη και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-7,98%), της Alpha Bank (-6,96%), της Aegean Airlines (-6,54%) και της Eurobank (-6,03%).

Απώλειες κατέγραψαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,68%) και των Πρώτων Υλών (-5,12%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank, διακινώντας 13,865.481 και 13.193.024 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 16,535 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 14,392 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 10 μετοχές, 116 πτωτικά και 12 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Mermeren +9,55% και Ιντερτέκ+9,05%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Minerva -20,39% και Μπήτρος Συμμετοχών -19,55%.