Μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία πυροδότησαν ανησυχίες ότι η νομισματική πολιτική αναφορικά με τα επιτόκια αναμένεται να είναι πολύ επιθετική.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,2% στα πρώτα λεπτά συναλλαγών, ενώ πριν από λίγο οι απώλειες έφταναν το 2,27% στις 417,87 μονάδες. Ο κλάδος των πρώτων υλών έκανε βουτιά 4,1%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες είναι σε αρνητικό έδαφος.
Στα κυριότερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 2,24%, ο γερμανικός DAX χάνει 2,23%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 2,20%, ο ιταλικός FTSE MIB με απώλειες 1,74% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 1,45%.
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μετοχές της BMW υποχωρούν περισσότερο από 9%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος, ενώ η βρετανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Hargreaves Lansdown επίσης υποχωρεί 7,6%.
Άνω του 5,8% είναι η πτώση της Siemens αφού τα καθαρά κέρδη του γερμανικού κολοσσού μειώθηκαν κατά το ήμισυ στα 1,21 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, καθώς υπέστη πλήγμα 600 εκατομμυρίων ευρώ από χρεώσεις και απομειώσεις που συνδέονται με τη Ρωσία.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε πάνω από το 8% τον Απρίλιο και συγκεκριμένα στο 8,3%, κοντά στο υψηλό 40 ετών (8,5%), ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 8,1%. Οι επενδυτές ελπίζουν να δουν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες, κάτι που θα επιτρέψει στη Fed να φρενάρει τη σύσφιξη της πολιτικής της. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, ενώ σχεδιάζει άλλες δύο αυξήσεις μέσα στο καλοκαίρι κατά 50 μονάδες βάσης την κάθε φορά.