ΤτΕ: Μέσος ρυθμός ανάπτυξης 3% την προσεχή δεκαετία

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή εισροή κεφαλαίων, όχι μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ

Προοπτικές ανάπτυξης με ρυθμό πάνω από 3% ετησίως κατά μέσο όρο, προβλέπει για την προσεχή δεκαετία η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Την ίδια στιγμή, υιοθετεί το σενάριο της σταδιακής μείωσης του πληθωρισμού από το τέλος του δεύτερου τριμήνου και μετά, σε επίπεδα που ως το τέλος του έτους θα υπολείπονται του 2%.

Αυτή είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr, η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας , αναφορικά με το επίπεδο και το ρυθμό που θα τρέχει η οικονομία της χώρας, μετά την ιστορική ευκαιρία που έχει, να απορροφήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την Τράπεζα της Ελλάδος, το μεγάλο ζητούμενο φέτος είναι να διατηρηθεί ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας , καθώς αυτό αποτελεί το «κλειδί της επιτυχίας», ακόμη και για το στοίχημα της επιτυχούς λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή εισροή κεφαλαίων, όχι μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ, καθώς και από τους ιδιώτες επενδυτές που ενδιαφέρονται για το real estate και πολλούς άλλους τομείς. Όμως, για να έχουν όλα αυτά ουσιαστικό αντίκτυπο, χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με την τόνωση της παραγωγικότητας, σχολιάζουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη λογική αυτή, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε σε δημοσιονομική συρρίκνωση- άλλωστε η Ελλάδα ήταν πέρυσι η δεύτερη χώρα με το υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη.

Η δημοσιονομική συρρίκνωση είναι αναγκαία για την κεντρική τράπεζα, που σε αντιστάθμισμα προτείνει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Να δημιουργηθεί μία γέφυρα για να συνδέσει το κενό από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος – το οποίο σαφώς αφαιρεί πόρους από την οικονομία –με πάτημα την αυξημένη απορρόφηση των κονδυλίων του RRF» σχολιάζει ανώτατος παράγοντας της ΤτΕ.

Σε αυτό το σκεπτικό και με την προϋπόθεση μιας συντονισμένης προσπάθειας για το πώς θα εξασφαλισθούν τα παραπάνω (μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικά και απορρόφηση πόρων) θεωρείται εφικτή η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για μέση ετήσια ανάπτυξη άνω του 3% την προσεχή 10ετία.

Πληθωρισμός

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι μέσα στο έτος, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί. Πηγές της Τράπεζας αναφέρουν στο powergame.gr ότι από τα μέσα του έτους, μετά το δεύτερο τρίμηνο, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει, με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς να είναι 2%. Η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας μιλάει για πληθωρισμό κάτω του 2% το 2023 και το 2024.

Και αυτή πρακτικά, είναι η άποψη και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και όλου του Ευρωσυστήματος, δηλαδή των κεντρικών τραπεζών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών- μελών.

«Δεν είμαστε στην ίδια φάση με την Federal Reserve» διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές. «Θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, εκτός βεβαίως αν έχουμε αιφνίδια γεωπολιτικά απρόοπτα» καταλήγουν.

 

Πηγή: powergame.gr