«Τρέχουν» οι έρευνες για φυσικό αέριο: Το χρονοδιάγραμμα για γεωτρήσεις το 2025 σε Κρήτη και Πελοπόννησο (Βίντεο)

Ο νέος προγραμματισμός των ερευνών για υδρογονάνθρακες

Νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου δημιουργεί η πρώτη φάση του μεγάλου σχεδίου της χώρας για την έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων πυκνώνουν μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο σε σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για επιτάχυνση των ερευνών. Εκτός από τα Ιωάννινα, τον Πρίνο και τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μια παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα και η συνέχιση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας χθες με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ προσδιόρισε τον χρόνο έναρξης της ερευνητικής γεώτρησης εντός του 2023 και έκανε λόγο για σοβαρές πιθανότητες επιβεβαίωσης της τάξης του 15%. Υπολόγισε μάλιστα και τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, τα οποία είπε ότι θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 30% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης. Σε ό,τι αφορά την αξία του κοιτάσματος εκτιμάται με βάση τις τρέχουσες τιμές στα 5 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα

Πιο αναλυτικά για κάθε περιοχή χωριστά το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το capital.gr της ΕΔΕΥΕΠ προβλέπει:

Περιοχή 2, Ιόνιο (Energean 75%, Helleniq Energy 25%): βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι 3D σεισμικές έρευνες που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023. Το 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση αυτή θα κρατήσει 2 χρόνια μέχρι το 2025 ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος προβλέπεται να διαρκέσει 2 χρόνια (2026 – 2027). Η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου τοποθετείται χρονικά, εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά, για το 2028.

Περιοχή 10, Ιόνιο (Helleniq Energy): Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι 2D σεισμικές έρευνες ενώ το 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι 3D σεισμικές έρευνες. Το 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση. Η ερευνητική γεώτρηση θα διαρκέσει 2 χρόνια, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστεί κοίτασμα θα χρειαστούν ακόμη 2 χρόνια (2026 – 2027) για να αναπτυχθεί. Η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου τοποθετείται χρονικά για το 2028.

Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη (ExxonMobil, Helleniq Energy): Ξεκίνησαν οι 2D σεισμικές έρευνες που θα κρατήσουν μέχρι το 2023 (μαζί με την ερμηνεία των δεδομένων). Θα ακολουθήσουν το 2023 οι 3D σεισμικές έρευνες και μέχρι τα τέλη του 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση. Σε περίπτωση που αποφασιστεί ερευνητική γεώτρηση θα χρειαστούν 2 χρόνια. Σε περίπτωση θετικής έκβασης θα χρειαστούν 3 χρόνια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος (2026 – 2028). Η έναρξη της παραγωγής εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά τοποθετείται χρονικά για το 2029.

Ιωάννινα (Energean): Πρόκειται για την χερσαία περιοχή όπου οι έρευνες είναι πιο προχωρημένες και η προοπτική της παραγωγής είναι πολύ πιο κοντινή χρονικά. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία πιθανόν να διενεργηθεί το καλοκαίρι του 2023. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προχωρήσει έγκαιρα η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε η ανάπτυξη του κοιτάσματος μπορεί να γίνει σε δύο χρόνια και η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2025 – αρχές 2026.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει κακό προηγούμενο υπό την έννοια ότι ένα σχεδόν έτοιμο project, η παραχώρηση του Κατακόλου, αναμένει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την παραγωγική γεώτρηση (έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες και η σχετική διαβούλευση) εδώ και 3 χρόνια.