Ειδική μνεία γίνεται από τους διεθνείς οίκους στα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, λόγω των θεαματικών αυξήσεων των καθαρών κερδών και της βελτίωσης της οικονομικής τους θέσης, με μειώσεις δανείων και αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Για τη Societe Generale, ο Ιούλιος ήταν ο μήνας του sell-off για τις αγορές και το Χ.Α. Δεν είναι, όμως, αυτή η αλήθεια, διότι στο δεύτερο μισό του Ιουλίου και στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου βλέπουμε τη μεταμόρφωση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, με… λοκομοτίβα της αντίδρασης τον τραπεζικό κλάδο.
Οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν κατά μέσο όρο ανοδική αντίδραση πάνω από 27,5% και όχι αδίκως, αφού οι αναλυτές έδειξαν να πιάνονται στον ύπνο ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να ξαφνιάζονται από τις θεαματικές αυξήσεις καθαρών κερδών και βελτίωσης της οικονομικής τους θέσης, με μειώσεις δανείων, αύξηση κεφαλαιακής επάρκειας και προοπτική μερίσματος (π.χ. Eurobank και ΕΤΕ αλλά και Πειραιώς, η οποία εξέπληξε θετικά την αγορά). Μεταξύ άλλων, Morgan Stanley και Citigroup εκθειάζουν τα αποτελέσματα της Alpha και η J.P. Morgan της Eurobank.
Η J.P. Morgan κάνει ειδική μνεία στην ανοδική πορεία του καθαρού εσόδου τόκων, «που διαμορφώθηκε σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τα αναμενόμενα, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το εξάμηνο, η οποία ενδέχεται και να ξεπεράσει τον στόχο της διοίκησης της τράπεζας για καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 2,2 δισ. ευρώ το 2022».
Από την πλευρά της, η Citi αναφέρει ότι «η πραγματική καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας το β’ τρίμηνο είναι μεγαλύτερη από 0,7 δισ. ευρώ που καταγράφονται επισήμως και διαμορφώνεται σε 1,3 δισ. ευρώ, καθώς περιλαμβάνει ποσό ύψους 0,6 δισ. ευρώ, το οποίο έχει διατεθεί στις υπόλοιπες τράπεζες με τη μορφή κοινοπρακτικού δανείου». Με άλλα λόγια, ο οίκος επιβεβαιώνει ότι η Alpha Bank συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση της αγοράς στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Επίσης, η ΑXIA Ventures υπογραμμίζει την ικανότητα με την οποία η διοίκηση της τράπεζας επιτυγχάνει τους στρατηγικούς της στόχους.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι ο επαναπροσδιορισμός προς τα πάνω του στόχου για καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 2,7 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 2,2 δισ. ευρώ) και το υψηλότερο καθαρό έσοδο τόκων (1,2 δισ. ευρώ έναντι 1,15 δισ. αρχικά) θα συμβάλουν στην επίτευξη ή ακόμα και στην υπέρβαση του στόχου της τράπεζας για RoTBV 6% το 2022.
Παράλληλα, οι υπόλοιποι οίκοι υπερθεματίζουν σε αναφορές στα αποτελέσματα με τίτλους, όπως ενδεικτικά η Wood & Co, που αναφέρει ότι «θετική είναι η εικόνα της Alpha Bank σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς της», ενώ η Μorgan Stanley σημειώνει: «Πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς τα αποτελέσματα της Alpha Bank, με αναβάθμιση στόχων για το 2022».
Την ίδια στιγμή, μια σειρά από εκθέσεις, όπως της αμερικανικής J.P. Morgan, η οποία διατηρεί τις συστάσεις υπεραπόδοσης (overweight) σε σχέση με την αγορά για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, με τιμές-στόχους στα 4,50 και στα 1,60 ευρώ, αλλάζει το κλίμα όλο και πιο πολύ. Η μετοχή της Eurobank τυγχάνει διαπραγμάτευσης 5,5 φορές σε όρους P/E και 0,51 φορές σε όρους P/ TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2023 και βάσει αυτών τυγχάνει διαπραγμάτευσης με 27% premium έναντι των ελληνικών τραπεζών και 30% discount έναντι των ευρωπαϊκών σε όρους P/TBV. Η μετοχή της ΕΤΕ είναι διαπραγματεύσιμη κατά 5,9 φορές τα κέρδη του 2023 σε όρους P/E και 0,46 φορές την ενσώματη λογιστική αξία P/TBV, αλλά και κατά 8% την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROTE) το 2024. Επίσης τυγχάνει διαπραγμάτευσης με premium 25% σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και με 37% discount έναντι των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών σε P/TBV.
Εurobank – Εθνική
Σύμφωνα με την τράπεζα JPM, η Eurobank παρουσίασε εντυπωσιακό σύνολο αποτελεσμάτων για το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη, με σημαντικό περιθώριο για υψηλότερα βασικά έσοδα και έσοδα από συναλλαγές. Οι προοπτικές και οι κατευθυντήριες γραμμές μετά την ισχυρή απόδοση του πρώτου εξαμήνου από τη διοίκηση της Eurobank έχουν ως αποτέλεσμα τη θετική αναθεώρηση των στόχων της για φέτος, αναμένοντας πλέον καθαρό ROTE περίπου 11% το 2022 από 10% προηγουμένως.
Για την Εθνική, αντίστοιχα, η JPM εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου στα 186 εκατ. ευρώ ήταν σημαντικά πάνω από την εκτίμησή της (προέβλεπε 140 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των υψηλών κερδών από συναλλαγές ύψους 204 εκατ. ευρώ έναντι 135 εκατ. ευρώ που προέβλεπε. Καλύτερη ήταν η επίδοση σε όλους τους τομείς της ΕΤΕ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους και αμοιβές κατά 11% και 5% υψηλότερα. Τα λειτουργικά έξοδα και οι προβλέψεις ήταν κατά 1% και 18% χαμηλότερα, αντίστοιχα. Τα έσοδα επωφελήθηκαν από την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης και τη διατηρήσιμη αύξηση των εσόδων από αμοιβές, ενώ το κόστος παρέμεινε υπό έλεγχο, με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να μειώνεται περαιτέρω σε 49%. Η ποιότητα του ενεργητικού ήταν ανθεκτική, με τον καθαρό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να παραμένει σε αρνητικό έδαφος και το κόστος κινδύνου χαμηλά, στις 63 μονάδες βάσης.