Τράπεζες: Μια τροπολογία και ένα εξάμηνο εδραιώνουν την εμπιστοσύνη

Η κατάθεση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο στη Βουλή μετράει αντίστροφα,

Εβδομάδα τραπεζικών ειδήσεων η τρέχουσα, με τις εξελίξεις να τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση.

 

Η κατάθεση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο στη Βουλή μετράει αντίστροφα, οι πρώτες ατζέντες για τον προγραμματισμό μετά των ολιγοήμερων διακοπών αρχίζουν και γεμίζουν, νέες συμφωνίες προ των πυλών μπαίνουν στην τελική ευθεία και ο αγώνας δρόμου για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, γίνεται ακόμη πιο ανταγωνιστικός.

 

Με την Eurobank να ανακοινώνει την Τρίτη τα αποτελέσματα εξαμήνου, κλείνει ο κύκλος της δημοσίευσης των ισολογισμών και της επισκόπησης των βασικών οικονομικών μεγεθών. Το δεύτερο τρίμηνο συγκεκριμένα, ήταν για τις τράπεζες ένα αισιόδοξο πάτημα για το υπόλοιπο του έτους, με τις εκτιμήσεις και των πλέον συντηρητικών, να διαμορφώνονται σε πιο «χαλαρά» επίπεδα.

Αν κάτι έγινε σαφές από όσα είδαν οι αναλυτές από τις παρουσιάσεις των τεσσάρων (με την αυριανή) συστημικών τραπεζών, είναι ότι οι εξελίξεις όχι μόνο επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις, αλλά οι αριθμοί μπορεί ακόμη και να ξεπεράσουν τα budgets, κατά περίπτωση.

Σε γενικές γραμμές, υπό έλεγχο και σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνονται τα νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημία, με τα δάνεια που βγαίνουν από αναστολές και μορατόρια να είναι της κλίμακος που είχε προϋπολογισθεί.

Η πορεία της μείωσης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου, καθιστά ολοένα και πιο εφικτό το στόχο που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες: Μονοψήφιο ποσοστό αν όχι σε όλους φέτος, με σιγουριά (εκτός απρόοπτων έκτακτων γεγονότων) το 2022 – έτος σύγκλισης των ελληνικών τραπεζών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κάτι στο οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση, η πολυαναμενόμενη κατάθεση της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο (DTC) στη Βουλή. ΄Ολο το πλαίσιο της ρύθμισης του αναβαλλόμενου φόρου, επιμελήθηκε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γ. Ζαββός, μετά από ενδελεχείς συζητήσεις με τους τραπεζίτες, κλείνοντας δια παντός ένα μεγάλο θέμα.

Nεότερες πληροφορίες του powergame.gr θέλουν τη συγκεκριμένη τροπολογία να κατατίθεται στη Βουλή με το πρώτο νομοσχέδιο που θα προγραμματισθεί προς κατάθεση.

Το άλλο πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο που έδειξαν τα αποτελέσματα εξαμήνου και το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τα αυριανά αποτελέσματα της Eurobank, είναι ότι και στις τρεις άλλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς) υπήρξε αύξηση των δανείων, σε πλήρη ακολουθία με τον στόχο και το budget για σημαντική επέκταση του μεριδίου στις νέες χορηγήσεις.

Από τις αρχές του έτους και από τις πρώτες τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες επεσήμαναν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε γενναίες εκταμιεύσεις νέων δανείων, τόσο αξιοποιώντας κατά τομέα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), όσο και δικούς τους πόρους, παράλληλα. Η τάση αυτή είναι εμφανής στα τρίμηνα που ακολούθησαν.

Και μπορεί να είναι μικρής κλίμακας, αλλά όχι αμελητέο, το γεγονός ότι μπορούμε πια να μιλάμε για επιστροφή σε έσοδα από τόκους και προμήθειες, βασικό παράγοντα αύξησης της οργανικής κερδοφορίας, που για πολλά χρόνια ένεκα οικονομικής κρίσης, ήταν «σκονισμένοι» αριθμοί.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας είναι οι τιτλοποιήσεις της εγχώριας αγοράς, που αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη, «ξεφουσκώνοντας» τους ισολογισμούς από τα βάρη του παρελθόντος. Με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή του Ηρακλή Ι και ΙΙ, με το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για αντίστοιχους τίτλους να είναι ενεργό, το πιστωτικό σύστημα, προετοιμάζεται για ένα πολύ θερμό -από πλευράς κινητικότητας- φθινόπωρο.

 

Πηγή: powergame.gr