«Κι από άνοιξη… χειμώνας» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σημειολογικά η πορεία των προβλέψεων των τραπεζιτών για τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς. Το μέτωπο της Ουκρανίας κυρίως είναι αυτό που ωθεί σε απότομη προσγείωση τους στόχους για έσοδα και κέρδη, αναγκάζοντας τους τραπεζίτες να κρατάνε μικρό καλάθι μετά τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις τους στις αρχές του 2022.
Ο λόγος είναι η εκ συνεπειών πολέμου, πληθωρισμού και ενεργειακού κόστους, αναθεώρηση της πρόβλεψης των οικονομολόγων για το ρυθμό ανάπτυξης. Είναι προφανές ότι αλλιώς χτίζεις προσδοκίες με ρυθμό ανάπτυξης 4,5%, όπως αρχικά προβλεπόταν και αλλιώς με ρυθμό κοντά στην περιοχή του 3%, όπου φαίνεται να οδεύει.
Οι αλλαγές στα γεωπολιτικά και οι πιέσεις στον πληθωρισμό δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό του τραπεζικού συστήματος, που συντονίζει τις ενέργειές του για μια αποδοτική και κερδοφόρα χρονιά. Αυτό που ενδεχομένως επιφέρουν είναι να κατεβάσουν λίγο τον πήχη των αρχικών προβλέψεων. Για παράδειγμα, ο στόχος για διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, όπως και οι στόχοι για ανοδική πορεία εσόδων από τόκους και προμήθειες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην φτάσει το 10% η απόδοση ROΕ αλλά να φθάσει το 6-7%.
Σε αυτό το κλίμα, θεωρείται ότι θα κινηθεί η εικόνα των αποτελεσμάτων τριμήνου που θα αρχίσουν να δημοσιεύονται προς το τέλος Μαΐου. Θα είναι μια εικόνα στη λογική της αυξημένης οργανικής κερδοφορίας , με θετικά πρόσημα σε ροές δανείων καθώς και σε καταθέσεις, αλλά πιθανότατα πιο μετρημένη σε σχέση με τον ενθουσιασμό που συνόδευε τα αποτελέσματα της χρήσης 2021 και τα οποία πολύ πρόσφατα (έναν μήνα πριν) ανακοινώθηκαν επισήμως. Οι αναλυτές μιλούν για χαμηλότερη πρόβλεψη κερδοφορίας 5% κατά μέσο όρο σε σχέση με τον αρχικό στόχο.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι η αναθεώρηση των στόχων σε χαμηλότερα επίπεδα δεν αντανακλά κάποια «παθογένεια» του συστήματος. Αντιθέτως, οι ελληνικές τράπεζες , σε υγιείς βάσεις, έχουν ρίξει το βάρος τους στην περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, λαμβάνοντας και τα μηνύματα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δεν τις αφήνει να εφησυχάζουν, ειδικά ότι είναι άγνωστο τι τάξης μεγέθους θα είναι μία πιθανή νέα γενιά κόκκινων (λόγω ενός συνδυασμού διεθνών εξελίξεων που εν τέλει επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα).
Μέχρι νεωτέρας, τα επιτελεία των τραπεζών αναμένουν τις πολεμικές εξελίξεις και τον αντίκτυπο τους στην εγχώρια οικονομία αλλά και τις διεθνείς αγορές. Ειδικά όταν οι αγορές επιτρέπουν ή απαγορεύουν, ανάλογα με τις συνθήκες, την άντληση κεφαλαίων, η οποία αποτελεί από μόνη της, ένα επιπλέον στοίχημα για τις τράπεζες.
Πηγή: powergame.gr