Με μια σχετική καθυστέρηση, αναμένεται το επόμενο δεκαπενθήμερο η δημοσίευση της πρόσκλησης των τραπεζών για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι η δημόσια πρόσκληση θα κυκλοφορήσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου (αν και δεν αποκλείεται λόγω καθυστερήσεων από την κακοκαιρία, να πάει προς τα μέσα του μήνα).
Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να βγει η πρόσκληση το συντομότερο δυνατόν, μόλις ολοκληρωθεί ο συντονισμός και το απαραίτητο… «χτένισμα» του κειμένου. Παράλληλα, «τρέχουν» οι προετοιμασίες και για τα άλλα στάδια της ενεργοποίησης του Ταμείου, που αφορούν διάφορα μέτωπα, μεταξύ αυτών και της δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα υποστηρίζει τα αιτήματα.
Από την πλευρά των τραπεζών, έχει ξεκινήσει από το τέλος του προηγούμενου έτους, η προσέγγιση μιας εν δυνάμει πελατείας ικανής να απορροφήσει τα κεφάλαια από το Ταμείο, υπό την έννοια της εγκρισιμότητας των επενδυτικών τους σχεδίων.
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι τράπεζες έχουν προβεί σε συγκεκριμένες λίστες με ονόματα επιχειρήσεων πελατών τους που λόγω του credit προφίλ τους, τις θεωρούν σε πρώτη φάση επιλέξιμες. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης, μεμονωμένα ή κλαδικά, ώστε να λυθούν οι όποιες τυχόν απορίες , όπως π.χ. αν χρηματοδοτούνται επενδύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει ή όχι, ή τι γίνεται όταν παράλληλα «τρέχουν» και άλλες επιδοτήσεις.
Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών και οι απαντήσεις των τραπεζών
Μέχρι στιγμή, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον του και συμμετέχει σε έναν διαδραστικό διάλογο με τους τραπεζικούς συμβούλους, για το τι πλάνα, τι ποσά, με ποιες προδιαγραφές, για ποιους χώρους κλπ, μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Τις απαντήσεις αυτές μπορούν να τις δώσουν οι τράπεζες που έχουν «διαβάσει» τη…. Βίβλο του Ταμείου Ανάκαμψης και έχοντας συμμετάσχει σε μια σειρά συσκέψεων με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη, έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τα δάνεια και για τις επιδοτήσεις.
Οι πρώτες εκταμιεύσεις δεν αναμένονται πριν τα μέσα του δευτέρου τριμήνου, αν όχι προς το τέλος του, λόγω των διαφόρων σταδίων που αφορά όλη η διαδικασία. Να σημειωθεί ότι και το Δημόσιο από πλευράς του έχει να λύσει το θέμα με της επιλογής των ανεξάρτητων ελεγκτών , οι οποίοι θα κρίνουν σε πρώτη φάση, αν τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει το Ταμείο.
Διευκρινίζεται ότι τον έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας και των πιστωτικών κριτηρίων, θα τον κάνουν όπως είναι φυσικό, οι ίδιες οι τράπεζες.
Πηγή: powergame.gr