TPI: Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ για την προστασία των ομολόγων – Οι 4 όροι

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως όλες οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ θα μπορούν εντάσσονται στο TPI

Εκτός από το τέλος των αρνητικών επιτοκίων έπειτα από 11 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε και το νέο εργαλείο προστασίας για τον περιορισμό των spreads των ομολόγων των χωρών-μελών της ευρωζώνης (TPI).

Όπως διευκρίνισε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, το TPI θα είναι μια προσθήκη στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ και μπορεί να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση της αδικαιολόγητης, άτακτης δυναμικής της αγοράς που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Με τη διασφάλιση του μηχανισμού μετάδοσης, το TPI θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει αποτελεσματικότερα την εντολή του για τη σταθερότητα των τιμών.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως όλες οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ θα μπορούν εντάσσονται στο TPI. Μέσω του TPI, το Ευρωσύστημα θα μπορεί να πραγματοποιεί τοποθετήσεις σε τίτλους στη δευτερογενή αγορά λόγω επιδείνωσης των συνθηκών χρηματοδότησης που, όμως, δεν θα συσχετίζονται με μια συγκεκριμένη χώρα. Σκοπός είναι να αντιμετωπιστεί το ρίσκο μετάδοσης του κινδύνου. Η κλίμακα των αγορών TPI θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές δεν περιορίζονται εκ των προτέρων. Η ΕΚΤ τόνισε, ωστόσο, πως το έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ.

Οι αγορές TPI θα επικεντρώνονται σε τίτλους του δημόσιου τομέα (εμπορεύσιμοι χρεωστικοί τίτλοι που εκδίδονται από κεντρικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, καθώς και οργανισμούς, όπως ορίζονται από την ΕΚΤ) με εναπομένουσα διάρκεια μεταξύ ενός και 10 ετών. Θα μπορούσαν να εξεταστούν οι αγορές τίτλων του ιδιωτικού τομέα, εάν κριθεί απαραίτητο.

Για να εγκριθεί το TPI, μια χώρα θα πρέπει να πληροί τα εξής 4 κριτήρια:

  1. Συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ: Η χώρα δεν πρέπει να υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή να έχει αξιολογηθεί ότι δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα με βάση το άρθρο 126, παράγραφος 7, της Συνθήκης για τη Λειτουργία η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2. Απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών: Η χώρα δεν πρέπει να υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικής ανισορροπίας ή να έχει αξιολογηθεί ως αποτυχημένη στη λήψη των συνιστώμενων διορθωτικών μέτρων, που σχετίζονται το άρθρου 121, παράγραφος 4, της Συνθήκης για τη Λειτουργία η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  3. Βιωσιμότητα χρέους: Για να βεβαιωθεί ότι η τροχιά του δημόσιου χρέους μιας χώρας είναι βιώσιμη, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη, όπου είναι διαθέσιμες, τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους θεσμούς, μαζί με την εσωτερική ανάλυση της ΕΚΤ.
  4. Υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές: Η χώρα θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχουν υποβληθεί από αυτή στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως και με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον δημοσιονομικό τομέα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.