Τουρκία: Ο κορωνοϊός γονατίζει την οικονομία

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΥΦΕΣΗΣ ΣΤΟ Β' ΤΡΙΜΗΝΟ

Ποια είναι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

 

 

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Τουρκία έπληξαν σφοδρά την οικονομία της χώρας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 9,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο.

 

 

Αν και η πτώση που ανακοινώθηκε από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο είναι η μεγαλύτερη ύφεση εδώ και 22 χρόνια, ωστόσο είναι κατά τι μικρότερη από αυτή που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι καθώς αναλυτές περίμεναν υποχώρηση της τάξης του 10,7% . Η Τουρκία προσπάθησε όπως και άλλες χώρες να αντιμετωπίσει με υψηλές κρατικές δαπάνες και μια χαλαρή νομισματική πολιτική να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά ειδικά η χαλαρή νομισματική πολιτική οδήγησε στο να δέχεται τεράστιες πιέσεις η τουρκική λίρα.

 

 

Λόγω των σχετικά χαμηλών επιτοκίων σε συνδυασμό με τον ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισμό το πραγματικό επιτόκιο, που είναι αποφασιστικής σημασίας για τους επενδυτές, είναι αρνητικό κι αυτό με τη σειρά του προκαλεί επιβράδυνση στη ροή ξένων κεφαλαίων, στην οποία βασίζεται η Τουρκία λόγω του χρόνιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της.

 

 

Άνεργος ένας στους τέσσερις Τούρκους κάτω των 25 ετών

 

Η δυσχερής αυτή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε προαναγγείλει προ διετίας, ότι το 2023 κατά την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους, η χώρα του θα βρισκόταν μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη. Ωστόσο, ουδέποτε απείχε περισσότερο απ’ αυτόν τον στόχο η Τουρκία, απ’ ό,τι το φετινό καλοκαίρι.

 

 

Η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την ύφεση καθώς η τουρκική οικονομία διέρχεται κρίση εδώ και χρόνια. Το 2018, μια τελωνειακή διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε την κατάρρευση της λίρας, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά υψηλά στο 12%.

 

 

Ένα από τα χειρότερα πλήγματα για την Τουρκία ωστόσο, δέχθηκε η τουριστική της βιομηχανία λόγω της υγειονομικής κρίσης. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό μειώθηκε κατά 75% στα 4,51 εκατομμύρια. Και μπορεί το τρέχον τρίμηνο να χαλάρωσαν ορισμένες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις από ξένες χώρες προς την Τουρκία, αλλά δεν ήταν αρκετές να αντισταθμιστούν οι απώλειες. Ήδη σχεδόν ένας στους τέσσερις Τούρκους κάτω των 25 ετών έχει μείνει χωρίς δουλειά.