Τουρκία: Νέα υποβάθμιση σε «Β3» από την Moody’s

Συγκεκριμένα η χώρα υποβαθμίστηκε σε Β3 από Β2 την Παρασκευή

Τους αυξανόμενους κινδύνους στο ισοζύγιο πληρωμών, την αστάθεια της λίρας και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων επικαλείται ο οίκος Moody’s Investors Service για τη νέα υποβάθμιση της Τουρκίας.

 

Συγκεκριμένα η χώρα υποβαθμίστηκε σε Β3 από Β2 την Παρασκευή από τη Moody’s. Ο οίκος ωστόσο μετέβαλε το outlook (προοπτικές) της χώρας σε σταθερό από αρνητικό. Ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε τις πιθανότητες ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα ξεπεράσει πιθανώς κατά πολύ τις προηγούμενες προσδοκίες, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της, καθώς οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες αυστηροποιούνται.

«Οι αρχές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε όλο και πιο ανορθόδοξα μέτρα σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν το νόμισμα και να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα», έγραψαν σε ανακοίνωσή τους οι αναλυτές Kathrin Muehlbronner και Alejandro Olivo. «Είναι απίθανο ότι το όλο και πιο πολύπλοκο σύνολο ρυθμιστικών, δημοσιονομικών και μακροπροληπτικών μέτρων θα είναι αποτελεσματικό στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού μακροοικονομικής σταθερότητας».

Η Moody’s εκτιμά ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα είναι κοντά στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.