Τουρκία: Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων παρά τον πληθωρισμό – ρεκόρ

Ο πληθωρισμός στη χώρα έφτασε τον Ιούλιο το 79,6%

Παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού στην Τουρκία που άγγιξε τον Ιούλιο το 79,6%, η κεντρική Τράπεζα προχώρησε αιφνιδίως στη μείωση του βασικού επιτοκίου, προκαλώντας αναβρασμό στις αγορές.

 

Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που ήταν στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες μειώθηκε στο 13%, ακολουθώντας εντελώς αντίθετη πορεία με εκείνη που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να τιθασεύουν τον – εξαιρετικά χαμηλότερο – πληθωρισμό.

Στην Τουρκία, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 79,6% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αλλά και τη μακροχρόνια ανορθόδοξη – όπως τη χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι αναλυτές – στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούσαν όλοι ότι η κεντρική τράπεζα θα άφηνε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της στο 14% για όγδοο μήνα.

Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις η τουρκική σημείωσε απότομη βουτιά έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο 1 προς 18,07 του αμερικανικού δολαρίου.

Αντίστοιχα, στην αγορά της χώρας, ο δείκτης BIST στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέγραψε τα κέρδη που σημείωνε και υποχώρησε στο -0,8%.