Quantcast

Τουρισμός: Στα 10 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα το 2021

Στα 9 έως 10 δισ. ευρώ υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο τα φετινά έσοδα της χώρας από τον εισερχόμενο τουρισμό

Στα 9 έως 10 δισ. ευρώ υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο τα φετινά έσοδα της χώρας από τον εισερχόμενο τουρισμό.

 

 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο εξάμηνο του έτους η χώρα είχε έσοδα 1,1 δισ. ευρώ, αλλά για το β’ εξάμηνο αναμένονται σε 8 έως 9 δισ. ευρώ. «Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια τόσο μεγάλη ανισομέρεια εσόδων μεταξύ α’ και β’ εξαμήνου σε ένα έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η εκτίμηση αυτή ανεβάζει τον πήχη των τουριστικών εσόδων για φέτος στο 50% έως 60% των εσόδων του 2019. Η επίδοση αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη του 2020, οπότε τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι ίδιες πηγές δεν έκρυβαν ότι η εκτίμηση αυτή μπορεί να είναι και συντηρητική, με δεδομένο ότι ήδη οι φορείς του τουρισμού κάνουν λόγο για έσοδα της τάξης 11-12 δισ. ευρώ. Επιπλέον, όπως σημείωναν, η νέα βελτιωμένη επίδοση του τουρισμού μπορεί να φέρει στο 2022 πολλά πράγματα του τουρισμού στην προ πανδημική περίοδο.

Σημειώνεται ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025 που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Μάρτιο, τα τουριστικά έσοδα αναμένονταν στο 40% έως 50% του 2019 με πιο κοντινή πρόβλεψη κοντά στο 45%.

Με τα παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο πλέον κάνει λόγο για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τύπου “V”, αντί “U”. «Η οικονομία φαίνεται να αντιστέκεται στην πανδημία και να την ξεπερνά ψυχολογικά», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο απέφυγε συστηματικά να σχολιάσει τις αναβαθμισμένες εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ που πραγματοποιούν διάφοροι οίκοι. «Αυτοί κάνουν την δουλειά τους κι εμείς τη δική μας», είπε, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις των οίκων (Scope, UBS κ.λπ.) που κάνουν λόγο για αύξηση ακόμη και 8% φέτος της ελληνικής οικονομίας.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι αυτή η απότομη ανάκαμψη να μετατραπεί σε μόνιμη ανάπτυξη. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά σημάδια, όπως π.χ. η αύξηση των επενδύσεων που είχε αναφέρει στις αρχές της εβδομάδας ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο τελευταίος στην εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ, έκανε λόγο για αύξηση των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου σε τρέχουσες τιμές) το α’ εξάμηνο του έτους στα 10 δισ. ευρώ από 8,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Επίσης στην ίδια παρουσίαση ο κ. Σκυλακάκης είχε σημειώσει ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, η χώρα πέτυχε αύξηση των εξαγωγών αγαθών (χωρίς πετρελαιοειδή) από τα 13,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 στα 16,3 δισ. ευρώ το 2021.

Τέτοιου είδους βελτιώσεις, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για μια πιο μόνιμου χαρακτήρα ανάπτυξη.

Πηγή: Powergame.gr