Τουρισμός: Οι έξι λόγοι που δεν βρίσκουν εργαζόμενους

Είχε ξεκινήσει από το περσινό καλοκαίρι και φέτος απλά έγινε πιο έντονο

Μπορεί η ανάρτηση του επίτιμου προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρέαδη, να επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της έλλειψης προσφοράς εργασίας στον τουριστικό τομέα, όμως το πρόβλημα δεν είναι «σημερινό». Είχε ξεκινήσει από το περσινό καλοκαίρι και φέτος απλά έγινε πιο έντονο. Από τις 10.000 κενές θέσεις που δόθηκε μάχη για να καλυφθούν, φέτος εκτιμάται ότι έχουν εκτοξευθεί στις 50.000. Το powergame.gr, πριν από λίγες εβδομάδες, στο περιθώριο της παρουσίασης της πρωτοβουλίας «Στηρίζω Horeca», είχε αναζητήσει τις αιτίες αυτού του φαινομένου ρωτώντας εκπροσώπους από όλο το φάσμα του κλάδου.

1. Μετανάστευση

Ένας μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών, κυρίως αλβανικής καταγωγής, πήρε ξανά των δρόμο της μετανάστευσης, καθώς οι προτάσεις που είχαν τόσο σε επίπεδο απολαβών όσο και σε αυτό των συνθηκών εργασίας ήταν αρκετά καλύτερες από ότι στην Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση τους έπαιξε ότι οι εργασίες που τους προτείνονταν δεν ήταν εποχικές, αλλά για το σύνολο του χρόνου. Οι προτάσεις που δεν αφορούν αποκλειστικά τον τουριστικό τομέα προήλθαν κυρίως από Βρετανία και Γερμανία. Πέρα από τους οικονομικούς μετανάστες, οι θέσεις που δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό στον ξενοδοχειακό τομέα και στην εστίαση, οδήγησαν και αρκετούς Έλληνες να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός συνόρων, από το Ντουμπάι έως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο θέμα της μετανάστευσης αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτηση του powergame.gr και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. «Καθώς δεν είχαμε δραστηριότητα το 2020 και το 2021 υπήρξε μερική απασχόληση, αρκετοί από αυτούς που δούλευαν στον τουρισμό αναζήτησαν την τύχη τους αλλού. Για παράδειγμα μεγάλη έλλειψη λόγω μετανάστευσης έχουμε στο τεχνικό προσωπικό, όπως είναι οι συντηρητές εγκαταστάσεων. Πρόκειται για θέσεις που υπήρχε έλλειψη στο εξωτερικό και πολύ πιθανόν να προσφέρθηκαν και δελεαστικές αμοιβές».

Διαβάστε τη συνέχεια στο powergame.gr