Τουρισμός, λιγνίτης και LNG αυξάνουν φέτος το ΑΕΠ μεταξύ 4,1% – 4,8%

Η Ελλάδα εμφανίζεται χωρισμένη στα δύο σε ό,τι αφορά στην οικονομική της ανάπτυξη για τη χρονιά που τρέχει

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό στο οποίο αναμένεται να αυξήσει προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, ετοιμάζεται να φέρει το υπουργείο Οικονομικών, μετά την έκρηξη των τουριστικών εσόδων.

 

Ωστόσο, η Ελλάδα εμφανίζεται χωρισμένη στα δύο σε ό,τι αφορά στην οικονομική της ανάπτυξη για τη χρονιά που τρέχει. Ένας από τους κλάδους ο οποίος αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία είναι η εστίαση. Σε γενικές γραμμές, τα εστιατόρια σημειώνουν πολύ καλές επιδόσεις φέτος, ωστόσο τα έσοδα μετριάζονται από το υπεραυξημένο κόστος ενέργειας κατά 87,2% μέσα σε 12 μήνες και το επίσης αυξημένο κατά 15% κόστος εργασίας, αλλά και ενοικίου (κατά 6,8%). Έτσι, από τη μία, είναι τα εστιατόρια που υπερεισπράττουν εκμεταλλευόμενα το φετινό ρεκόρ αύξησης του τουρισμού και δεν επηρεάζονται από τις ανατιμήσεις που έχει επιφέρει η ενεργειακή κρίση. Κι από την άλλη, οι επιχειρήσεις που δεν απευθύνονται στους ξένους επισκέπτες και βιώνουν πολύ σκληρά τις ανατιμήσεις στα προαναφερόμενα κόστη, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές και κατά συνέπεια, παρατηρούν μείωση τζίρου.

Αυτή την εικόνα της διχασμένης οικονομικά Ελλάδας καλείται να αποτυπώσει η κυβέρνηση στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού που ήδη ετοιμάζει. Το σημαντικότερο σημείο σε αυτή την άσκηση είναι ο σωστός υπολογισμός του ΑΕΠ για το 2022 και 2023, δύο νούμερα πάνω στα οποία πρέπει «να κουμπώσουν» όλες οι άλλες παράμετροι. Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να αποτυπωθεί για τη χρονιά που τρέχει, είναι η πολύ καλή πορεία του Τουρισμού, οι εισπράξεις του οποίου είχαν υπολογιστεί στα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 80% των εισπράξεων του 2019. Όμως, όπως τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι εισροές από τον τουρισμό φέτος «θα ξεπεράσουν ίσως και σημαντικά το 100%». Έτσι, το φετινό ΑΕΠ -σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα είναι «αρκετά επάνω από τα 200 δισ. και μάλιστα περίπου 20 δισ. παραπάνω από το ΑΕΠ του 2019». Δηλαδή συνολικά θα ανέρχονται περίπου στα 223 δισ. ευρώ.

Το σημαντικό πάντως, για να υπολογιστεί σωστά η πορεία του ΑΕΠ το 2022 είναι να υπολογιστούν δύο αριθμοί. Πρώτον, η ακριβής διαμόρφωση των τουριστικών εσόδων και δεύτερον, το ενεργειακό κόστος. Και εδώ, οι παράγοντες είναι πολλοί. Είναι η τιμή του φυσικού αερίου που είχε υπολογιστεί στα διάφορα μοντέλα στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τώρα είναι πάνω από τα 200, είναι η ένταση με την οποία θα μπουν στο ενεργειακό μείγμα τα λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, είναι η τιμή του Υγροποιημένου Αερίου (LNG) που θα φτάνει στη Ρεβυθούσα κ.α.

 

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr