Τουρισμός – Κορωνοϊός :Κινδυνεύουν 120 εκατ. θέσεις εργασίας – Χάθηκαν 4 τρισ. δολάρια

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία, η οποία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία, η οποία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970.

Κύριος στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ, με αφορμή την ημέρα, η πανδημία COVID-19 είχε τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν πληγεί. Και οι περιθωριοποιημένες ομάδες και οι πιο ευάλωτες έχουν πληγεί περισσότερο από όλους.

«Η επανεκκίνηση του τουρισμού θα βοηθήσει στην έναρξη της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Και είναι σημαντικό τα οφέλη αυτά να τα απολαμβάνουν όλοι ευρέως και δίκαια».

Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) έχει ορίσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021 ως μια ημέρα για να επικεντρωθεί στον «Τουρισμό για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Ο τουρισμός είναι ένας αναγνωρισμένος πυλώνας των περισσότερων – αν όχι όλων – των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) , ιδίως των Στόχων 1 (χωρίς φτώχεια), 5 (ισότητα των φύλων), 8 (αξιοπρεπής εργασία και οικονομικής ανάπτυξης) και 10 (μείωση των ανισοτήτων).

Ο παγκόσμιος τουρισμός
Ο τουρισμός απασχολεί έναν στους δέκα ανθρώπους στη Γη. Λόγω της πανδημίας, 100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον άμεσο τουρισμό κινδυνεύουν.

Ο UNWTO προβλέπει ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα πριν από τον παγκόσμιο τουρισμό. Με καλή διαχείριση, αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τις αγροτικές κοινότητες.

Η ασύμμετρη διάδοση των εμβολίων μεγεθύνει το οικονομικό πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και το 60% των απωλειών του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι επιπτώσεις της COVID-19 στον τουρισμό
Ο αντίκτυπος της COVID-19 στον τουρισμό θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι από τις πιο πληγείσες.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ήταν 85% κάτω από τα επίπεδα του 2019 (ή 65% πτώση το 2020). Παρά τη μικρή άνοδο τον Μάιο, η εμφάνιση μεταλλάξεων της COVID-19 και η συνεχιζόμενη επιβολή περιορισμών επιβαρύνουν την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών. Εν τω μεταξύ, ο εσωτερικός τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στον τουρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία και οι ειδικοί στον τουρισμό δεν αναμένουν επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023 ή αργότερα.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό λόγω της απουσίας εμβολίων. Υπέστησαν μάλιστα τις μεγαλύτερες μειώσεις στις αφίξεις τουριστών το 2020, εκτιμώμενες μεταξύ 60% και 80%.

«Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η πανδημία COVID-19 αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε το μέλλον του τουριστικού τομέα» αναφέρει η ανακοίνωση και προστίθεται:

«Ο τουρισμός έχει μια μοναδική ικανότητα να διασφαλίζει ότι δεν θα μείνει κανένας πίσω, όπως αναγνωρίζεται από τη Δεύτερη Αρχή της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ».

Καθυστερήσεις
Στις προοπτικές του τουρισμού είχε αναφερθεί προ μηνός σε άρθρο της και η Ιζαμπέλ Ντουράν, αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, UNCTAD.

Η κυρία Ντουράν ανέφερε ότι η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για τον τουρισμό και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτόν. Μετά από έξι δεκαετίες εξαιρετικής ανάπτυξης, ο τομέας τέθηκε σε σχεδόν πλήρη αδιέξοδο από την πανδημία COVID-19.

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 1990. «Εκτιμούμε ότι η κρίση έχει κοστίσει στον κόσμο περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και έχει θέσει σε κίνδυνο πάνω από 100 εκατομμύρια θέσεις άμεσης τουριστικής δραστηριότητας» αναφέρει.

Η κ. Ντουράντ υπογραμμίζει με νόημα ότι ο αντίκτυπος είναι σχεδόν ισοδύναμος με το ΑΕΠ της Γαλλίας.

Και συνεχίζει: Με τους εμβολιασμούς να έχουν κυκλοφορήσει στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, θα περιμέναμε ότι η κατάσταση σήμερα θα είναι σημαντικά καλύτερη από αυτή πέρυσι.

Δυστυχώς, δεν είναι.

Λοιπόν, τι έχει συμβεί; Από τη μία πλευρά, η σχετικά αργή πρόοδος στον εμβολιασμό θέτει σε κίνδυνο πολλούς εργαζόμενους στον τουρισμό, επηρεάζοντας έτσι την πλευρά της προσφοράς.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων προορισμών όπως τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη, όπου ο τουρισμός είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης, κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

Από την άλλη πλευρά, η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών επηρεάζεται από τους συνεχώς μεταβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που δεν μπορούν να χαλαρώσουν ή να αρθούν αυτή τη στιγμή, ιδίως υπό το φως των νέων παραλλαγών του ιού που εμφανίζονται και ελλείψει επαρκούς εξάπλωσης των εμβολίων.

Το «υπερβολικά αισιόδοξο» χειρότερο σενάριο
Σύμφωνα με την ίδια, πέρυσι τέθηκαν τρία πιθανά σενάρια για τον αναμενόμενο αντίκτυπο της πανδημίας στον τομέα. Το χειρότερο σενάριο αποδείχθηκε υπερβολικά αισιόδοξο. Και φέτος, ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα παραμένουμε 60% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Πηγή: ΟΤ