Το σχέδιο εισόδου της ΔΕΗ στη διαχείριση απορριμμάτων

Δεν αναφέρεται η περιοχή

Την πρώτη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην Ελλάδα, ισχύος 56 MW, θέλει να κατασκευάσει η ΔΕΗ σε μια επένδυση που θα αγγίξει τα 350 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας, όπως παρουσιάστηκε στους επενδυτές για την εν εξελίξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η μονάδα θα μετατρέπει τα υπολείμματα από τη μηχανική επεξεργασία στερεών αποβλήτων σε ενέργεια, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον να υποστηρίζει τη θέρμανση κτιρίων.

Δεν αναφέρεται η περιοχή

Η περιοχή δεν αναφέρεται αλλά όπως έχει ανακοινωθεί στο παρελθόν η μονάδα σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Δυτική Μακεδονία, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που διαθέτουν και τις απαραίτητες υποδομές διασύνδεσης.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση Στάσση στη ΔΕΗ προβλέπει πως η μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ περίπου 56 MW και θα παράγει περίπου 360 GWh ετησίως.

Πότε θα ξεκινήσει η επένδυση

Η επένδυση που θα ξεκινήσει το 2023 και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025 θα κινηθεί κοντά στα 340 εκατ. ευρώ, με τα 170 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δανεισμό. Στη ΔΕΗ εκτιμούν πως για κάθε δωδεκάμηνο λειτουργίας η μονάδα θα έχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κοντά στα 30 εκατ. ευρώ με αρχή από το 2026.

Η επένδυση στη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης εντάσσεται στη στροφή της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την κυκλική οικονομία. Με βάση το ίδιο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο, το μερίδιο των μονάδων ΑΠΕ (χωρίς τα υδροηλεκτρικά) στην εγκατεστημένη ισχύ της ΔΕΗ θα αυξηθεί από μόλις 1% φέτος σε 23% το 2026. Δηλαδή θα προστεθούν μέσα στην επόμενη πενταετία νέες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4,9 GW (συμπεριλαμβανομένων των μονάδων αποθήκευσης).

Αυτή την περίοδο η ΔΕΗ βρίσκεται στο τελικό στάδιο προκήρυξης διαγωνισμού για νέο φωτοβολταϊκό 65 MW στη Δυτική Μακεδονία ενώ προετοιμάζει διαγωνισμούς για αιολικό 70 MW στη Βόρεια Ελλάδα, φωτοβολταϊκό 500 MW σε Πτολεμαϊδα καθώς και για άλλα 1.500 MW Πτολεμαϊδα, Αμύνταιο και Μεγαλόπολη. Σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται και διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης 700 MW.

Στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προβλέπεται πως τμήμα των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που κατασκευάζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα θα διοχετεύεται στην τσιμεντοβιομηχανία ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας σε τρεις ή τέσσερις μονάδες που θα δημιουργηθούν ανά την χώρα. Η ΔΕΗ είναι η πρώτη βιομηχανία που ανακοινώνει σχέδιο κατασκευής μονάδας καύσης.

Πρόσφατα είχε ανακοινωθεί συνεργασία της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη διεκδίκηση των τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πηγή: powergame.gr