Το ρεκόρ τουριστικών εσόδων, ο δημοσιονομικός χώρος των 3 δισ. και ο πιστωτικός κίνδυνος στην Ιταλία

Γιατί, τι να το κάνεις να έρθουν «ορδές από ξένους», αλλά να μην αφήσουν λεφτά πίσω τους;

*** Μέχρι και 10% πάνω από τα έσοδα του 2019 μπορεί να κυμανθούν τα φετινά από τον τουρισμό. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το 2019 δεν ήταν όποια κι όποια χρονιά. Τότε ήταν που σημειώθηκε το ρεκόρ όλων των εποχών. Οπότε, πάμε για νέο, στην πιο κατάλληλη στιγμή.

Διευκρίνιση: Προσοχή, δεν μιλάμε για ρεκόρ επισκεπτών, αλλά εσόδων, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Γιατί, τι να το κάνεις να έρθουν «ορδές από ξένους», αλλά να μην αφήσουν λεφτά πίσω τους; Ειδικά, οι Αμερικάνοι φέτος, κυριολεκτικά ξεσαλώνουν, απ’ όπου κι αν περνούν.

*** «Πάντα τέτοια», λένε οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες και γενικά οι επαγγελματίες του τουριστικού χώρου. «Πάντα τέτοια», λένε και στο υπουργείο Οικονομικών. Οι οποίοι, πλέον, προσδοκούν σε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ (!), αντί 2 δισ. και κάνουν όνειρα. Τι είδους; Παροχολογικά κυρίως.

*** Μ’ αυτά τα λεφτά, θα χρηματοδοτηθούν από το φθινόπωρο, οι κάθε είδους παρατάσεις των fuel και power pass, τα όποια «επιδόματα ακρίβειας», ακόμα και το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης που θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη από τώρα ότι θα δοθεί, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

*** Γι΄ αυτό σας λέω: «Ας είναι καλά ο τουρισμός», που έλεγαν παλιά και στην Πλάκα.

*** Έριξα προχθές μια ματιά στην αγορά των ομολόγων. Και το μάτι μου πήρε το πώς διαμορφώνεται το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Το ξέρατε εσείς ότι σε σχέση με τα ιταλικά, είναι πλέον μηδενικό; Που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει «ματσάρει» τον ιταλικό πιστωτικό κίνδυνο; Και μην πείτε, ε και τι έγινε;

*** Γιατί μιλάμε για την Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, μέλος του κλειστού κλαμπ των G-20, με μια βαριά βιομηχανία που η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να… φανταστεί. Κι όμως, το spread έχει μηδενίσει.

*** Εν προκειμένω, δυο τινά συμβαίνουν: ‘Η η Ελλάδα έχει βελτιωθεί (πολύ) ή η Ιταλία έχει χειροτερέψει, σε επίπεδο πιστωτικών – επενδυτικών προβλέψεων, στις αγορές. Μάλλον το πρώτο ισχύει…

*** Και μια κι ο λόγος σε πιστωτικούς κίνδυνους, για πότε έχει ορισθεί το επόμενο μεγάλο ραντεβού, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ); Σημειώστε: 21 Ιουλίου. Τότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της στη Φρανκφούρτη, για να αποφασίσει αν θα αυξήσει τα επιτόκια και πόσο.

*** Μεταξύ μας, η απόφαση είναι προειλημμένη. Θα αυξηθούν. Η άμυνα που έπαιξαν οι Νοτιοευρωπαίοι διοικητές των κεντρικών τραπεζών, εξαντλήθηκε. Το πάνω χέρι πήραν πλέον οι Βόρειοι. Η δεύτερη γραμμή άμυνας μετακινήθηκε πλέον στο ύψος της αύξησης. Το πιθανότερο είναι πως για αρχή, δεν θα ξεπεράσει τις 25 μονάδες βάσης.

*** Θα ακολουθήσουν όμως κι άλλες αυξήσεις, έως το τέλος του χρόνου. Πόσες; Οι ξένοι αναλυτές προβλέπουν τουλάχιστον δυο. Η σύσταση; Προσδεθείτε, το πάρτι, μόλις τώρα αρχίζει.

*** Και θα κλείσω σήμερα με ένα καθησυχαστικό μήνυμα. Από την αγορά μου μεταφέρουν πως ό,τι κι αν συμβεί στην εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως εξαιτίας του ουκρανικού, οι αλυσίδες λιανικής στη χώρα μας έχουν αποθέματα τουλάχιστον τριών μηνών στις αποθήκες τους.

*** Αποθέματα τουλάχιστον τριών μηνών έχουν και οι βασικές διατροφικές βιομηχανίες. Όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων στη χώρα. Τι θέμα υπάρχει; Ανατιμήσεων…

 

Πηγή: powergame.gr